PREKINUO ŠUTNJU

KONAČNO SE OGLASIO! Bob Dylan napokon otkrio što misli o svom osvajanju Nobelove nagrade

Bob Dylan napokon je prekinuo šutnju o dobitku Nobelove nagrade te rekao da ga je objava 13. listopada ostavila “bez riječi”, priopćila je fondacija te nagrade u petak.

“Hoću li primiti nagradu? Naravno”, navodi fondacija izjavu Boba Dylana. Američki pjevač i kantautor prvi je glazbenik koji je dobio tu prestižnu nagradu. Izbor je izazvao kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su se javno izjasnili da je nagrada trebala pripasti piscu knjiga, a ne pjesama.

NEPRISTOJAN JE I AROGANTAN: Dylanu nitko ne može oduzeti Nobelovu nagradu, ali može novac

Dylanova šutnja o dobitku nagrade također je izazvala kritike, a članovi švedske akademije javno su je nazvali “arogantnom”. Akademija je poručila da su, nakon što su pet dana pokušavali stupiti s njim u kontakt kako bi ga osobno izvijestili da je dobio nagradu, odustali. Dylan je nazvao stalnu tajnicu švedske Akademije Saru Danius ovaj tjedan, navela je akademija.

“Vijesti o dobitku Nobela ostavila me bez riječi”, rekao je. “Vrlo sam počašćen nagradom”.

Nobelova fondacija navela je da još nije odlučeno hoće li Dylan prisustvovati dodjeli nagrade u prosincu u Stockholmu. Vijesti o Dylanovu prihvaćanju nagrade slijedila je u isto vrijeme s objavljivanjem njegova intervjua za britanski list The Telegraph. U tom intervjuu Dylan je rekao da će “apsolutno” prisustvovati svečanoj dodjeli – “ako će to ikako biti moguće”. Slavni umjetnik rekao je novinarki Edni Gunderson da je “zapanjujuće, nevjerojatno” primiti tu časnu nagradu. “Tko bi uopće sanjao o tome?” Uvjetno se složio s tvrdnjom Akademije da je njegovo djelo književnost koja pripada usmenoj i pjevnoj tradiciji drevnih pjesnika poput Homera i Sapfo.

“Pretpostavljam, na neki način, kazao je navodeći naslove nekih svojih pjesama poput, primjerice, Blind Willie, A Hard Rain i Hurricane, među ostalim. Međutim, na drugima je, kazao je, da odrede značenje njegovih pjesama. “To bi trebali znati akademici. Nisam za to kvalificiran”, rekao je Dylan.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr