'Mislim da ljude ne zanima s kim liježem i pored koga se budim'

Grupa Vatra obilježit će svojih 15 godina postojanja velikim koncertom u zagrebačkoj Tvornici 17. listopada. Tim smo povodom razgovarali s frontmenom Ivanom Dečakom koji nam je otkrio planove i želje benda, kakav odnos imaju s obožavateljima, te poslao poruku mladim nadama na domaćoj glazbenoj sceni.

Postojite već 15 godina, a koncerti su vam posjećeniji no ikad. Gledajući unatrag, nedostaju li vam neke stvari s početka karijere?

Nije baš da nam nedostaju koncertni nastupi u polupraznim dvoranama, he he. Petnaest godina proletjelo je brzo, naučili smo u tom periodu dosta toga, ali tek smo zagrebali ispod površine, još uvijek imamo volje i želje za istraživanjem, tako da smo uglavnom fokusirani na istraživanje i uživanje u sadašnjosti, a iskreno se nadamo i u budućnosti.

Osim tebe, i drugi članovi benda počeli su češće uskakati kao autori. Mijenja li se dinamika odnosa među članovima benda na taj način i misliš li da se to odražava na vaš komercijalni uspjeh?

Širenje autorskog horizonta dobar je zalog za budućnost, stoga navijam za još pjesama koje će svojim autorskim potpisom obojiti Robert, Tomislav, Irena, a nadam se jednoga dana i Mario.

Vaš novi singl Saturn, s nadolazećeg albuma, našao se na drugom mjestu najemitiranijih singlova na hrvatskim radio stanicama, dok je na trećem mjestu singl Tango. Nominirani ste i za MTV nagradu, a uručen vam je i Porin za EP VT. Bi li mogao reći da ste trenutno na vrhuncu svoje karijere i kako doživljavate sva ta priznanja?

Ekspedicija koju smo pokrenuli 1999. godine osvojila je tek podnožje Kilimandžara, pred nama je još puno teških i nepoznatih staza koje valja savladati kako bi došli do spomenutog vrhunca.

Prirodno je da, nakon 15 godina postajanja, imate sve veću vojsku obožavatelja. Kakav odnos imate s njima? Neki bendovi njeguju komunikaciju, osim svojim radom, i preko društvenih mreža, kako vi to radite?

Osim što smo poznati po tome da volimo druženje nakon koncerata, s našim smo fanovima aktivni u komunikaciji i putem službene facebook stranice benda https://www.facebook.com/VatraOfficial na kojoj s našim fanovima komuniciramo uistinu mi i što je najbitnije otvoreni smo za njihove prijedloge i savjete, pohvale ali i kritike.

Jeste li imali neka iskustva s obožavateljima koja su vas inspirirala, dirnula, iznenadila ili preplašila?

Iskustva s fanovima u većoj su mjeri ugodna. Poneki su čak postali dio užeg društva, pa završimo u razgovoru čak i onda kada nismo na koncertu.

Kakvu glazbu privatno slušate? U kojim glazbenim žanrovima i izvođačima se ‘spajate’ kao bend?

Trenutno sam zaokupljen dovršavanjem pjesama za naš sedmi studijski album, pa uglavnom preslušavam naše demo snimke, he he… Kada nisam u toj fazi moj Ipod je non-stop uključen, kako bi se iz njega u moju glavu izlijevalo more glazbe. Uglavnom su Britanci ti koji me pale i inspiriraju, međutim jedan Springsteen u potpunosti pobija moju tezu.

Pjesmu ‘Tremolo’ snimili ste u suradnji s Damirom Urbanom. Ima li još glazbenika na domaćoj sceni s kojima biste htjeli surađivati?

Nikada ne radimo ciljano pjesmu za duet. Međutim ako pjesma zatraži određeni začin u obliku nečijeg glasa i interpretacije, potrudit ćemo se doći do tog začina. Do sada smo imali sreće, pa su nam se tako pridružili Mile (Hladno Pivo) na ‘Anđeo s greškom’, Urban na ‘Tremolu’ i Ljubica Gurdulić (Svadbas) na ‘Ima li budnih’. Ako će u buduće neka od pjesama zatražiti neki novi začin dat ćemo sve od sebe da ga i pronađemo.

//www.youtube.com/embed/BaxR5UlGH_Q

Već ste odavno javna lica, no uspješno izbjegavate pojavljivanje u tabloidima. Nema skandala, ekscesa, kompromitirajućih fotografija, pa, kako to?

Postoje puno veće face u ovoj zemlji od mene za koje nitko ne zna kako im izgledaju i kako im se zovu žene, djeca, muževi. Hoću reći, kada to želiš, svoju intimu uglavnom možeš sačuvati za sebe. Vjerujem da fanove Vatre više zanimaju naše pjesme od činjenice s kim liježem i pored koga se budim.

I za kraj, što biste poručili mladim bendovima kojima je želja živjeti od svoje glazbe?

Svi ti savjeti zapravo ne znače ništa! Svaki bend ima svoj put kojeg dobrim djelom, svojim odlukama i postupcima sam kroji. Zato možda samo ovo, više kao podrška nego savjet; budite ustrajni i iskreni prema sebi, ako vjerujete u to što radite nitko vam ništa ne može, stvari će se kad – tad posložiti i sjesti na svoje mjesto, stoga sretno!

//www.youtube.com/embed/wlT2kVaSm3I

Povratak na Net.hr