PJESMOM PROTIV BOLESTI

GLAZBA LIJEČI: Odlazak na koncert ili slušanje glazbe “uživo” pomaže oboljelima od raka

Na korak smo do toga da umijesto recepta za lijekove, doktori na uputnice počnu upisivati omiljene play liste. Centar za istraživanje raka Sloan Kettering objavio je rezultate istraživanja učinka “žive” glazbe na oboljele od raka. Rezultati su bili pozitivni, u svakom smislu.

“Glazba je potaknula živost u pacijenata oboljelih od raka, napetost i stres su nestali”, naveli su liječnici u istraživanju.

Za vrijeme izvedbe u živo, skloniji smo njihati naša tijela u ritmu glazbe i mentalno smo stimulirani. Naša je koncentracija usmjerena prema bini, pa zaboravljamo sav stres koji smo iskusili tog dana. Istraživanja su obuhvatila i ljude kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

“Kada su pacijenti oboljeli od Parkinsonove bolesti slušali glazbu, posebice glazbu kontinuiranog ritma, zabilježena su značajna poboljšanja u njihovom hodanju”, stoji u istraživanju koje je objavljeno u službenom glasilu Sveučilišta u Oxfordu.

Preliminarna istraživanja koja su pokazala kako glazba doista djeluje pozitivno na naša tijela i umove, pokrenut je i jedinstven projekt nazvan Sync. Stručnjaci okupljeni oko projekta Sync trenutačno istražuju kakav utjecaj glazba ima na psihu, a kakvo na tijelo.

” Cilj nam je, uz pomoć profesionalaca iz područja glazbe, medicine, psihologije točno utvrditi koji tip glazbe utječe na pojedine tegobe”, rekao je inicijator projekta Ketki Karanam. Jednoga dana možda će liječnik doista moći na recept upisati pjesmu, umijesto tablete.

Povratak na Net.hr