SPEKTAKL U KIJEVU

EUROSONG 2017: Veliki trijumf Portugalca, Jacques nastupio i završio 13., publika ga obožavala, ali ne i žiriji

Jacques Houdek je s pjesmom My Friend osvojio 13. mjesto. Zanimljivo je i što je i nastupio pod tim rednim brojem. Pobjedu je odnio predstavnik Portugala s ukupno 758 bodova, drugi je Bugarin Kristian Kostov, a treće mjesto pripalo je moldavskoj grupi Sunstroke Project.

Pobjednik ovogodišnjeg, 62. po redu, Eurosonga je Portugalac Salvador Sobral s pjesmom Amar pelos dois, čija je autorica njegova sestra Luisa. Njih su je dvoje na kraju zajedno otpjevali na kijevskoj pozornici te proslavili pobjedu.

Portugalac (29) je pobijedio s ukupno 758 bodova.Na drugom je mjestu završio Bugarin Kristian Kostov, najmlađi izvođač ovog Eurosonga, s pjesmom Beautiful Mess dok se na trećem mjestu našla moldavska grupa Sunstroke Project s pjesmom Hey Mamma.

Sobral je oduševio publiku prekrasnim govorom koji je održao kada mu je uručena nagrada.

“Glazba nije vatromet, glazba je emocija – pokušajmo to promijeniti i vratiti glazbu, to je jedino važno”, poručio je pjevač.

Naš predstavnik Jacques Houdek je sa 128 bodova zauzeo 13. mjesto. Jacques je pjesmom My Friend osvojio publiku koja ga je nagradila sa 103 boda, no od žirija je dobio mršavih 25. Zanimljivo je što je Jacques pod rednim brojem 13 i nastupio.

Susjedi nam nisu bili blagonakloni prilikom bodovanja pa smo jedine bodove dobili od Crne Gore (pet). Bodove su nam dale još Rumunjska (tri), Ukrajina (sedam), Malta (šest), dok smo prvi bod dobili od Azerbajdžana.

Večer je obilježio i incident tijekom nastupa prošlogodišnje pobjednice Eurosonga Jamale kada je mladi Australac istrčao na pozornicu i cijeloj Europi pokazao golu stražnjicu.


Tijek Eurosonga:

00:33 – Pobjednik Eurosonga je Portugalac Salvador Sobral s pjesmom Amar pelos dois, Jacques završio 13.!

00:21 – Hvala, Ukrajina! Domaćini nam dali sedam bodova i trenutačno imamo 25.

00:21 – Iz Zagreba se javila Uršula Tolj, a naš žiri je 12 bodova dao Mađarskoj.

00:17 – Rumunjska nam je udijelila tri boda i trenutačno ih brojimo 18.

00:16 – Švedska ‘prešišala Italiju i zauzela treće mjesto.

00:10 – Njemačka je Hrvatskoj podarila tri boda pa Jacques sada broji mršavih 15 bodova.

Na prvom mjestu trenutačno je Portugal, slijedi ga najmlađi ovogodišnji izvođač, 17-godišnji Bugarin Kristian Kostov, a na trećem mjestu je favorit natjecanja, predstavnik Italije.

0:08 – Srbi su 12 bodova također dali Portugalu. Jacques od susjeda nije dobio nijedan bod.

0:00 – Hrvatska trenutačno ima 12 bodova. Prvi bod dobili smo od Azerbajdžana. Crnogorci su nam dali pet, a Malta šest bodova. Makedonija nam nije dala nijedan bod. Trenutačno je na prvom mjestu Portugal sa sedam ‘dvanaestica’.

23:45 – Glasovanje je završilo i glasnogovornici 42 zemlje objavljuju rezultate. U prvom dijelu objavljuju se glasovi žirija, a u drugom glasovi publike.

Jacques se javio iz ‘green rooma’ i prenio atmosferu sa spektakla u Kijevu putem Facebooka.

Na pozornicu je došla i pobjednica dječjeg Eurosonga, Mariam iz Gruzije. Godine 2003. na prvom je takvom natjecanju u Kopenhagenu pobijedio naš Dino Jelušić.

23:07 – Počelo je glasovanje! Na pozornicu se popela Ruslana, pjevačica koja je pjesmom Wild Dances pobjedom 2004. godine dovela jubilarni 50. Eurosong u Kijev.

23:03 – Kao šećer na kraju nastupila je francuska predstavnica Alma s pjesmom Requiem.

22:59 – Pretposljednji pjevač koji je večeras nastupio je 17-godišnji Bugarin Kristian Kostov, najmlađi ovogodišnji predstavnik. Izveo je pjesmu Beautiful Mess.

22:55 – Švedsku je predstavio Robin Bengtsson s pop pjesmom I Can’t Go On.

22:51 – Blanche iz Belgije otpjevala je pjesmu City Lights. Pjevačicu koja se na pozornici pojavila u crnoj haljini do poda uspoređuju s Lanom Del Rey, a pažnju je privukla vrlo mlakim scenskim nastupom.

22:47 – Ukrajina, domaćin ovogodišnjeg Eurosonga, predstavila se rock grupom O.Torvald koja je izvela pjesmu Time.

22:42 – Njemica Levina otpjevala je pjesmu Perfect Life, koja neodoljivo podsjeća na hit Davida Guette Titanium. Poslušajte sami:

22:38 – Seksi Illinca i Alex Florea iz Rumunjske ‘dojodlali’ su u finale s pjesmom Yodel It!. Mješavina popa i jodlanja možda i nije primamljiva, ali Ilinca u kratkoj crvenoj haljini s prorezima kroz koje joj se vide gaćice itekako jest.

22:33 – Cipar je predstavio Hovig s pjesmom Gravity.

22:29 – Ujedinjeno Kraljevstvo predstavila je pjevačica Lucie Jones s pjesmom Never Give Up on You i fantastičnim vizualnim efektima koji su iz publike mamili uzdahe oduševljenja.

22:21 – Norveški predstavnik DJ JOWST nastupio je s pjesmom Grab The Moment koja bi se mogla puštati u klubovima.

22:17 – Španjolsku je predstavio Manel Navarro s pjesmom Do It for Your Lover.

22:13 –  Predstavnica Grčke je prekrasna Demy. Njezin dolazak na pozornicu popraćen je glasnim skandiranjem, a izvodi pjesmu This Is Love.

22.07 – Na pozornicu se popeo predstavnik Australije Isaiah. S povjetarcem u kosi, otpjevao je pjesmu Don’t Come Easy.

22:02 – Jacques je razvalio svojim nastupom i pjesmom My Friend zaradio gromoglasan pljesak publike. Svi mu se dive zbog vokalnih sposobnosti.

21:57 – Azerbajdžan je predstavila pjevačica Dihaj pjesmom Skeletons. Pozornost je privukla zanimljivim scenskim nastupom.

21:53 – Predstavnik Portugala Salvador Sobral također je privukao veliku pozornost pjesmom Amar pelos dois jer je na pozornici bio sasvim sam, bez pratećih vokala. Salvador ima velikih zdravstvenih problema pa ga je na probama često mijenjala sestra Luisa, ujedno i autorica pjesme.

Sobral je vrlo zanimljiv jer pjesmu svaki put otpjeva drukčije, a njegova izvedba je popraćena gromoglasnim pljeskom publike. Vjerojatno je upravo zato dobio tradicionalne ‘Marcel Bezençon’ nagrade za najbolji nastup i najbolju skladbu ovogodišnjeg Eurosonga.

 

21:49 – Anja Nissen predstavlja Dansku s pjesmom Where I Am. Unijela je živost na pozornicu crvenom haljinom, ali i impozantnim efektima.

21:45 – Na pozornici je upravo favorit ovogodišnjeg natjecanja: Talijan Francesco Gabbani. Njegova pjesma Occidentali’s Karma dobila je nagradu akreditiranih novinara za najbolju pjesmu. Publika već zna riječi pjesme, a pozornost privlači i gorila koji pleše kraj njega.

21:41 – Mađarsku je predstavio Rom Joci Pápai s pjesmom Origo. Zanimljivo je što jedan dio pjesme repa na romskom.

21:38 – SunStroke Project predstavio je Moldaviju s pjesmom Hey, Mamma!.

21:31 – Nizozemska grupa O’G3NE, sastavljena od triju lijepih sestara, izvela je pjesmu Lights and Shadows koja iza sebe krije tužnu priču. Naime, napisao ju je otac djevojaka, a posvećena je njegovoj supruzi odnosno njihovoj majci koja boluje od rijetke bolesti.

21:28 – Armenka Artsvik je prekinula niz pjevača u bijelom te u crnom kostimu okružena vatrom otpjevala pjesmu Fly With Me. Njezino ime prevedeno na hrvatski znači ‘orao’, kaže Duško Ćurlić.

21:24 – I predstavniku Austrije Nathanu Trentu se nosi bijela boja, a predstavio se pjesmom Running On Air.

21:20 –  Naviband iz Bjelorusije zapjevao je pjesmu Story of My Life odnosno Historyja Majho Zyccia. Čini se da je bijela ‘in’ boja ovog Eurosonga jer je i ovaj duo odabrao upravo nju za svoje kostime. Svoj nastup pjevači su zaključili strastvenim poljupcem.

21:16 – Poljska predstavnica Kasia Moś pjesmu Flashlight otpjevala je odjevena u bijelu haljinu koja joj je lijepo naglasila dekolte.

21:00 – Večer je otvorio izraelski predstavnik Imri Ziv pjesmom I Feel Alive. Čini se da ga je malo ‘pojela’ trema jer je u nekim dijelovima gubio kontrolu nad glasom. No, ima isklesano tijelo pa bi mogao dobro proći kod gledateljica.

U finalu Eurosonga Jacques Houdek će na kijevskoj pozornici nastupiti 13. po redu. Čut ćemo 26 izvedbi. Voditelji finalne večeri su Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk i Timur Miroshnychenko.

Natjecanje pratite uživo na Net.hr-u.

 

Jacques ima jaku konkurenciju, no nakon polufinala na kladionicama je skočio s 26. na 8. mjesto pa se očekuje dobar plasman.

Finalisti će nastupiti ovim redoslijedom:

1. Izrael
2. Poljska
3. Bjelorusija
4. Austrija
5. Armenija
6. Nizozemska
7. Moldavija
8. Mađarska
9. Italija
10. Danska
11. Portugal
12. Azerbajdžan
13. Hrvatska
14. Australija
15. Grčka
16. Španjolska
17. Norveška
18. Ujedinjeno Kraljevstvo
19. Cipar
20. Rumunjska
21. Njemačka
22. Ukrajina
23. Belgija
24. Švedska
25. Bugarska
26. Francuska

Povratak na Net.hr