OBRAZAC ZA EUROSONG

BISEKSUALAC S TUŽNOM PRIČOM: Je li strateška izjava Nizozemca uoči finala prevagnula za njegovu pobjedu?

Dok se drugi izvođači natječu tko će smisliti ekstravagantniji nastup, Laurence se odlučio za minimalizam – samo on i njegov klavir

Nizozemska je pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga zahvaljujući prezgodnom Duncanu Laurenceu, koji je nježnim glasom i romantičnim stihovima osvojio srca europske javnosti. Pjesma “Arcade” od samoga je početka visoko kotirala na kladionicama, a jučer je, primjerice, prije prijenosa imala nevjerojatnih 51 posto šanse za pobjedu.

Nije uživao veliku slavu

Može se sa sigurnošću ustvrditi kako su kladionice ovoga puta nanjušile pobjednika bez iznimke. Dečko za klavirom na kraju je slavio sa 492 boda, 27 više od drugoplasiranog Talijana Mahmooda, koji je pjevao o novcu.

Mladi 24-godišnji Duncan prije Eurosonga nije uživao veliku popularnost čak ni u Nizozemskoj, ali ovaj će ga trijumf, kojim u svoju zemlju vraća Eurosong nakon pune 44 godine, nesumnjivo lansirati u zvijezde.

Tužna priča iza pobjedničke pjesme

Duncan je rođen u Nizozemskoj, a pravo ime mu je Duncan de Moor. Diplomirao je na Rock akademiji u Tilburgu, a natjecao se u nizozemskoj verziji The Voicea, gdje je stigao do polufinala. Pozadina pobjedničke pjesme jako je tužna. “Inspirirala me priča voljene osobe koja je umrla veoma mlada. ‘Arcade’ je priča o potrazi za ljubavi svog života. O nadi da ćete uloviti nešto nedostižno”, izjavio je Duncan.

HRVATI SE POSVAĐALI ZBOG EUROSONGA; ZAŠTO ROKO NIJE PROŠAO? ‘Samo budale ne vide nešto što je tako očito’

Obožavatelji Eurosonga sumnjali su u njegov uspjeh najviše zbog koreografije. Dok se drugi izvođači natječu tko će smisliti ekstravagantniji nastup, Laurence se odlučio za minimalizam – samo on i njegov klavir.

Pomoglo mu i to što je biseksualac?

“Držite se svojih snova, jer se snovi ostvaruju. Moj san se upravo ostvario i osjećaj je nevjerojatan. Držite se svojih snova jer nemate što izgubiti”, rekao je nakon pobjede i dodao da pobjedu nije očekivao jer se na Eurosongu stvari stalno mijenjaju.

Na konferenciji za medije prije finala, Laurence je objavio da je biseksualac. “Ja sam više od izvođača, ja sam osoba, živo biće, ja sam biseksualac, ja sam glazbenik, zalažem se za neke stvari. Ponosan sam na to što sam dobio šansu pokazati tko sam”, rekao je.

Povratak na Net.hr