VIDEO: Skrivene poruke u poznatim filmovima

Filmaši se nerijetko kada vole dosjetiti kako neke poruke iznijeti u filmu koje bi mogle biti jako važne za razumijevanje istog, a da se ne radi o očitim stvarima poput dijaloga. Pogledajte neke od najpoznatijih skrivenih poruka u slavnim filmovima.

Kralj lavova(1994)

O ovom ste skrivenom tekstu možda već čitali u raznim tekstovima o zavjerama, subliminalnim porukama o seksu i sličnome. Radi se o sceni u kojoj Simba sjeda na rub litice, nakon čega se u zrak zakovitla prašina koja na nebu ispisuje tri slova. Iako većina misli da piše ‘SEX’, animatori tvrde da piše SFX, kao hommage odjelu specijalnih efekata koji je radio na filmu.

//www.youtube.com/embed/oAgFOZ5ofrM

Oči širom zatvorene (1999)

U sceni kada Tom Cruise dolazi u ruralni dvorac te svjedoči sotonističkom ritualu, glazba koja svira u pozadini, kompozicija ‘Masked Ball’, djelo je glazbenice Jocelyn Pook. Iako riječi zvuče kao neki prastari, izgubljeni ili nepoznati jezik, radi se o tekstu na Rumunjskom koji je u obradi snimljen unatrag, a u originalu je molitva Bogu.

//www.youtube.com/embed/6ri-SBCguO0

Fight Club (1999)

U filmu, lik Brada Pitta, Tyler Durden objašnjava kako radi u sobi za filmske projekcije u kinu te otkriva da voli ubacivati slićice penisa u nasumične filmove koji se prikazuju. Redatelj filma, David Fincher imao je sličan pristup svom filmu, pa je tako i sam ubacivao frejmove Tylera Durdena u scene i to s ciljem da prikaže publici kako je lik Edwarda Nortona(Narator) svjestan svog alter-ega tek u ‘periferiji svoje svijesti’.

//www.youtube.com/embed/7sAeCVm3unw

Voditelj uzvraća udarac (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy) (2004)

Ova skrivena poruka je izubljena u prijevodu, jer onima koji znaju španjolski i nije tako skrivena. U komediji, Veronica Corningstone (Christina Applegate) i njene kolegice planiraju osvetu voditelju Ronu Burgundyju i to u meksičkom restoranu, čiji se ime nakratko pojavi na ekranu. Restoran se zove ‘Escupimos en su Alimento’, što znači ‘Pljujemo vam u hranu’.

The Matrix Reloaded (2003)

U trilogiji Matrix, većina registracija na autima se odnosi na poglavlja iz Biblije. Na početku Matrix Reloadeda, Agent Smith vozi auto s registracijskom tablicom na kojoj piše ‘IS5416’. To se odnosi na 54. poglavlje Knjige po proroku Izaiji: “Gle, ja sam stvorio kovača koji raspaljuje ugljevlje i vadi oruđe za svoj posao, ja sam stvorio i krvnika da ubija.”

Kasnije su u kadru vidi tablica Cadillaca kojeg je vozila Trinity na kojem piše ‘DA203’, što odgovara 2. poglavlju knjige po proroku Danijelu: “Dođoše dakle te stadoše pred kralja. Kralj im reče: “Usnih jedan san i moj se duh uznemiri od želje da razumijem taj san”.

//www.youtube.com/embed/_b6S8tpQtdw

Povratak na Net.hr