Utorak na ZFF-u uz zagrebačku premijeru filma Vis-à-vis i niz nezavisnih ostvarenja

Utorak na ZFF-u započinje u 10 sati u kinu Tuškanac filmom Privremeni dom, nagrađivanog Destina Crettona, ‘indie feelgood’ dramom rađenom prema kratkometražnom uratku koji je 2009. godine odnio nagradu na Sundanceu za najbolji kratki film.

U poslijepodnevnim satima u kinu Europa, u 15 i 17 sati, možete pogledati reprize filmova iz glavnog dugometražnog programa – Pogrešna dostava Ritesha Batre i Nakon Lucije Michela Franca, a od 19:30 svečernju premijeru spomenutog filma Privremeni dom.

U 22 sata premijerno će biti prikazan kratkometražni hrvatski film Bijela, uspješnog redatelja Zvonimira Jurića te metafilm Nevija Marasovića Vis-à-vis sa sjajnom domaćom glumačkom ekipom – Rakanom Rushaidatom, Jankom Popovićem Volarićem, Krešimirom Mikićem i Darijom Lorenci Flatz.

U večernjem programu u kinu Tuškanac u 19 sati pogledajte španjolski film iz programa Velikih pet – 15 godina i jedan dan, redateljice Gracie Querejete u kojem glavnu ulogu ima popularna španjolska glumica Maribel Verdú poznata po ulogama u filmovima I tvoju mamu također i Panov labirint.

Film se bavi procesom odrastanja, kao i ciklusom odnosa na relaciji dijete – roditelj.

U 21 sat na programu je film Hannah Arendt o životu te židovsko-njemačke filozofkinje koja je pobjegla iz nacističke Njemačke u SAD te napisala kontroverzni Izvještaj o banalnosti zla nakon izvještavanja sa suđenja njemačkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu u Izraelu.

Program u kinu Tuškanac završava u 23 sata kada su na rasporedu ‘Kockice’, filmovi mladih hrvatskih autora – Darie Blažević, Gorana Ribarića i Nebojše Slijepčevića.

U večernjem programu Muzeja suvremena umjetnosti u 19 i u 21 sat također možete pogledati filmove iz programa Inspirirano stvarnim događajem i Velikih pet. Izbezumljenost, belgijsko-francuska psihološka drama u režiji Joachima Lafosseoma, temelji se na stvarnom incidentu žene oja je ubila petero djece. U glavnim ulogama su Tahara Rahima i Émilie Dequenne koja je za ovu ulogu osvojila nagradu na najbolju glumicu na prošlogodišnjem Cannesu.

Izletnici je mračan, izopačen i urnebesan film o bezbrižnim ubojstvima ljubavnog para na prvom zajedničkom proputovanju – riječ je o dosad najuvjerljivijem radu britanskog redatelja Bena Wheatleyja (autor hvaljenog triler horora Kill List).

U Zagrebačkom kazalištu lutaka svi posjetitelji u 20 sati imaju priliku vidjeti šokantni dokumentarac Odred za ubijanje, pobjednik ovogodišnjeg Tribeca Film Festivala, koji nas uvodi u ratne zločine američke vojske u Afganistanu. Redatelj Dan Krauss već se istaknuo svojim radom te bio nominiran za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma svojim prvim uratkom The death of Kevin Carter.

Zagrebačkoj publici predstavit će se i Željko Mirković sa svojim filmom Drugi susret (na rasporedu u 22 sata) koji prikazuje susret američkog pilota lovca F-117A i srpskog časnika protuzračne obrane koji ga je oborio na Kosovu 1999. godine.

Besplatne filmove možete pogledati u Zagrebačkom plesnom centru. Iz programa Istočnoeuropski SF na programu je Prvi svemirski brod na Veneri autora Kurta Maetziga, a u programu Moj prvi film: Poljska rane radove kultnog poljskog autora Romana PolanskogDva čovjeka i ormar te Nož u vodi. Od 23 sata možete pogledati film Žrtva iz programa Re-kreacija Queera.

Redatelj Basil Dearden prikazao je društvenu netoleranciju i seksualni puritanizam ranih šesdesetih kroz život oženjenog odvjetnika, pripadnika velike skupine londonskih prikrivenih homoseksualaca.

Dan ispunjen filmova završava tulumom u kinu Europa uz kućne DJ-e kina!

Povratak na Net.hr