Upoznajte članove žirija 11. Zagreb Film Festivala

U natjecateljskom programu Zagreb Filma Festivala ove godine bit će prikazan 41 film, a uz publiku u kino dvoranama njih će pozorno gledati i ocjenjivati tri tročlana žirija.

Tko će ove godine zaslužiti nagradu ZFF-a – Zlatna kolica, autora Nedjeljka Mikca te novčanu nagradu odlučivati će tri tročlana žirija: za najbolji dugometražni i kratkometražni film, za najbolji dokumentarni, kao i za najbolji film u programu Kockice.

Srdan Golubović, Ada Solomon i Leo Barraclough

O najboljem dugometražnom filmu i najboljem filmu iz kratkometražnog programa svoj sud će dati Srdan Golubović, trenutno jedan od najuspješnijih srpskih redatelja, čiji su filmovi (Apsolutnih sto, Klopka, Krugovi) nagrađivani na prestižnim međunarodnim festivalima kao što su Berlinale i Sundance. Uz Golubovića u žiriju će sjediti i značajna rumunjska producentica Ada Solomon. Posljednji igrani film na kojem je radila, Poza djeteta Călina Netzera, dobitnik je Zlatnog medvjeda i nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem Berlinaleu. Treći član je Leo Barraclough, novinar s više od dvadeset godina iskustva u industriji zabave, trenutno međunarodni dopisnik časopisa Variety, za koji pokriva film i televiziju istočne i srednje Europe.

Timo Novotny, Saša Ban i Sead Kreševljaković

Dvanaest dokumentarnih filmova u međunarodnoj konkurenciji pozorno će gledati austrijski redatelj Timo Novotny, čiji je film Vlakovi misli prošle godine konkurirao za Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film ZFF-a. Uz njega u žiriju je i hrvatski redatelj Saša Ban, autor dokumentarnih filmova i tv emisija, čiji je dokumentarni film Zemlja znanja nagrađen posebnim priznanjem na devetom Zagreb Film Festivalu. Iz BiH u žiri dokumentarnog programa stiže novinar i redatelj Sead Kreševljaković koji je kao producent, redatelj, koredatelj i scenarist radio na filmovima Sjećaš li se Sarajeva, U potrazi za zemljom slobode i mnogim drugim projektima. Od 2012. godine radi u programskom odjelu AL JAZEERA Balkans kao producent naručenih projekata Commissioning producer.

Hana Jušić, Jožko Rutar i Alexandra Schmidt

Devet filmova novih hrvatskih autora/ica u programu Kockice ocjenjivati će mlada redateljica Hana Jušić, čiji je film Terarij osvojio Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice na 10. ZFF-u, zatim slovenski producent Jožko Rutar, direktor Slovenskog filmskog centra i član Europske filmske akademije te Alexandra Schmidt, direktorica uglednog festivala kratkog filma Filmfest Dresden.

Povratak na Net.hr