VIDEO: Zagonetni dječak vabi za sljedećim nastavkom

Dugo se ništa na terenu domaćeg filma u smislu gledatelja u kinima nije događalo. A onda kao da je sustavno građena akcija, od prošlog ljeta jedna za drugim puniona gledatelja. Blockbusteri redom. Prvo ona populistička sapunica podvala sa završetkom sezone Larinog izbora, pa debi Vlatke Vorkapić Sonja i bik, a potom Brešanova Svećenikova djeca.

Trag uspješnosti sigurno će slijediti Zagonetni dječak, drugi nastavak priče iz serijala dogodovština Kušanovog junaka Koka i njegovih friendova.

Poslije Duha iz močvare Branka Ištvančića pa Koka i duhova Daniela Kušana, domaći dječji film doživljava procvat i prstom upire filmašima u franšizu koju treba znalački koristiti na obostranu korist. Filmaša i gledatelja. Nešto poput Harryja Pottera miksanog s Emilom i detektivima.

Za razliku od prvog filma promjenjen je redatelj dok je na predlošku Kušanove priče scenarij na platno prevela Hana Jušić. Ovaj puta Koko a ka Ratko Milić, prijatelj mu Tomo i Marijana istražuju tajnu dječaka Marko Lukarić, koji je iz Doma za nezbrinutu djecu, a njegovo čudnovato ponašanje budi detektivski nerv u klincima. Od špijunskog trilera za klince postajući akcijskom dramom u domaćim uvjetima.

Iznimno dobro kužeći target publiku i kome se obraća Žarković se fokusirao na pričanje priče s puno vizualnih, a manje narativnih i verbalnih objašnjenja. Kamera jasno objašnjava tok događaja i rasplitanje tajne zagonetnog dječaka.

Naturščici klinci su zakon. Premalo znaju o glumi da bi upali u zamku preglumljavanja, a velika se ekspresivnost i facijalne mimike nisu tražile. Oni su tu da pričaju priču i otpetljaju čvorove koje sami zapliću, na dovoljno jasan način svojim osnovnoškolskim vršnjacima, istovremeno ne vrijeđajući inteligenciju njihovih roditelja ili starije braće i sestara. Mladi glavni glumac Antonio Parać ali i druge uloge u svakom slučaju imaju fine temelje ako se požele probijati u tvornici ‘hrvatskih’ filmskih snova.

A Zagonetni dječak vabi za sljedećim nastavkom i svojom stotinom tisuća domaćih gledatelja koje će, bez sumnje, postići.

Ocjena: 7/10

Povratak na Net.hr