Preminuo čovjek koji je utjelovio Dartha Vadera

Najpoznatiji čovjek iza maske, glumac Bob Anderson preminuo je u 90. godini života u bolnici u West Sussexu. Osim po ulozi Dartha Vadera, Bob će mnogima ostati u sjećanju kao veliki majstor mačevanja.

Prije nego li se proslavio u ulogom Dartha Vadera u Ratovima zvijezda, Bob Anderson trenirao je britansku olimpijsku momčad mačevaoca. Svoju je vještinu baratanja mačem prenio na mnoge holivudske zvijezde.

Sean Connery, Errol Flynn, Johnny Depp, Orlando Bloom, Charlie Sheen, Kiefer Sutherland i Lindsay Lohan samo su neke od zvijezdi koje su zahvaljujući Bobu naučile kako mačevati.

Pored Ratova zvijezda, Bob je, podučavajući mačevanje, ostavio veliki utjecaj i na filmovima poput Gospodar prstenova, James Bond: Iz Rusije s ljubavlju, Pirati s Kariba i brojnim drugima.

Njegovu smrt potvrdio je predsjednik Britanske olimpijske momčadi mačevaoca, Philip Bruce.

‘Mač je ultimativno oružje. Nije toliko zastrašujuće upucati nekog s 15 metara udaljenosti dok se skrivate iza nečeg. Kad se upustite u mačevanje stojite nekoliko centimetara od čovjeka koji vas želi ubiti i gledate ga u oči’, rekao je Anderson u intervjuu za New York Times 1995. godine.

Povratak na Net.hr