KULTNA SCENA

OSVETA NA KOJU JE ČEKAO 20 GODINA: Otkrivena velika tajna glumca iz filma ‘Maratonci trče počasni krug’

Otkrivena je urnebesna anegdota sa snimanja filma ‘Maratonci trče počasni krug’.

Svi se sjećaju kultnog filma ‘Maratonci trče počasni krug’ u kojem je Bata Stojković igrao Lakija Topalovića, a Pavle Vuisić njegovog oca Milutina. Prošlo je 15 godina otkada je preminuo Danilo Bata Stojković, ali njegove uloge i dan danas se pamte.

Glumac koji je odigrao neke od najlegendarnijih uloga bivše Jugoslavije i čovjek za kojeg se pričalo da je ‘živio da bi glumio’ oduševljavao je publiku svakom svojom ulogom, a uvijek je bio spreman i za zezanciju. Ovih je dana isplivala jedna anegdota sa snimanja filma ‘Maratonci trče počasni krug’.

Naime, Bata je slovio za velikog perfekcionista i glumca koji odmah pogleda ono što je snimljeno i često traži da se kadar ponovi. Pavle Vuisić uvijek je snimao jednom, eventualno dvaput, i svi su znali da ne smiju pogriješiti jer on neće htjeti po treći put ponavljati scenu.

LEGENDARNI MARATONCI PREDVIDJELI RASPAD JUGOSLAVIJE? Otkrivene tajne o filmu koje niste znali

I tako je jednog dana na red došla scena u kojoj je Pavle trebao Batu udariti daskom po glavi. Daska je bila od balse, vrste mekanog drveta, koje se zbog lakoće često koristilo u kaubojskim filmovima i generalno kao rekvizit u tučnjavama, ali je Bata svejedno bio jako oprezan. Tražio je da se daska prvo proba na Đoki koji je na snimanju radio kao ‘djevojka za sve’.

Tako je Đoka nekoliko dana zaredom dobivao batine i uvijek je govorio da je daska tvrda, pa Bata nije htio snimati i scena se stalno odgađala. Šestog dana, Pavle Vuisić uspio je uvjeriti Batu da snime scenu.

“Ja ću zarezati dasku, malo ću i trgnuti i ona će se slomiti, skoro te neću ni dodirnuti”, obećao mu je.

Tako je i učinjeno. Daska je trebala puknuti na određenom mjestu, a rez je pokriven voskom kako se ne bi vidio na snimci.

Međutim, prije nego što je kamera krenula, Pavle je okrenuo drugi kraj daske, ušao u scenu i iz sve snage lupio Batu po leđima. Daska je pukla, ali ne kako je planirano, već od siline udarca, a na snimci se vidi kako Bati raste čvrga.

“Okrenuo si dasku naopačke”, povikao je snimatelj, a Pavle mu je odgovorio: “Nije naopačke, dvadeset godina čekam ovo. Neka sad vidi je li tvrda balsa, mamu mu njegovu”, jednostavno mu je odgovorio glumac i izašao iz kadra, piše Kurir.

Povratak na Net.hr