NOVI HIT

NETFLIX TVRDI – OVO IM JE NAJGLEDANIJA SERIJA IKAD: Ako ste pogledali makar jednu epizodu, shvatit ćete i zašto

Serija je emitirana u svim državama, a na popisu nagledanijih našla se u čak 92 zemlje

Prema pisanju Bloomberga, The Queen’s Gambit je najpopularnija mini-serija na Netflixu koju je u 28 dana pogledalo više od 62 milijuna kućanstava. Serija je emitirana u svim državama, a na popisu najgledanijih našla se u čak 92 zemlje (na prvom mjestu je u 63).

Međutim, mnogi su skeptični oko brojki jer ih je Netflix sam objavio, a nema načina da se njihove statistike neovisno provjere.

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Waltera Tevisa, smještena je u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Beth Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentuckyju, u svijetu šaha rezerviranom za muškarce.

Foto: Profimedia

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anye Taylor-Joy i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od boksačkih mečeva opčinili su gledatelje pa je serija, objavljena potkraj listopada, zahvaljujući usmenoj predaji postala najgledanija na toj platformi.

Impresionirani su i ljubitelji šaha što je očito po objavi brojnih članaka u specijaliziranim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

“To je najbolje što sam vidio o šahu”, kazao je francuski velemajstor Anthony Wirig.

Isto misli i predsjednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly koji hvali njezinu realnost i stvarne šahovske partije.

Foto: Profimedia

A to i nije čudno ako se zna da su stručni savjetnici scenaristima bili bivši svjetski prvak i jedan od najboljih šahista u povijesti Gari Kasparov i Bruce Pandolfini, koji se općenito smatra najboljim američkim učiteljem šaha.

Lik Beth Harmon djelomično je nadahnut Bobbyjem Fischerom, američkim čudom od djeteta koji je postao svjetski prvak 1972. u “meču stoljeća” sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim ured hladnog rata.

“Mnogi će zahvaljujući ovoj seriji početi igrati šah”, predviđa Kouatly.

Možda se to već i zbiva. Stranica “Learn chess in 24 hours” ima deset puta više posjetitelja otkako je serija objavljena na Netfixu.

Po britanskom listu Independentu, prodaja šahovskih ploča na Ebayu porasla je za 273 posto u prvih deset dana prikazivanja.

Foto: Profimedia

Iako se mogu natjecati zajedno, šah je disciplina kojom tradicionalno dominiraju muškarci i često se kritizira zbog seksizma. Na aktualnoj listi 100 najboljih šahista Svjetske šahovske federacije (FIDE), samo je jedna šahistica.

Taj aspekt je u seriji znatno ublažen. Najbolja svjetska šahistica u povijesti Judith Polgar, jedina žena koja je pobijedila svjetskog prvaka, ali se iz igre povukla 2014., kaže da su protivnici prema Beth Harmon bili “preljubazni” imajući u vidu kakvih se sve derogativnih komentara u karijeri ona naslušala. Neki muškarci koje je porazila čak joj nisu htjeli pružiti ruku.

“Situacija se ipak otada malo promijenila”, rekla je Jocelyne Wolfangel, šefica ‘ženske sekcije’ u francuskom savezu, koji pored mješovitih organizira i turnire za žene kako bi se popularizirao sport, a one stekle potrebno iskustvo.

“Ali sam mnogo puta čula da se dječacima govori kako ih može biti sram što su izgubili od djevojčica”.

Foto: Profimedia

 

Povratak na Net.hr