Sve ste gledali

NEKI ĆE VAS JAKO IZNENADITI: 11 filmova koji su zabranjeni diljem svijeta

Kultura i stavovi se s vremenom mijenjaju pa stvari koje su prošlog desetljeća bile šokantne, sada su možda sasvim uobičajene.

Filmovi s ovog popisa po svom su izlasku zabranjeni u određenim dijelovima svijeta, iako su ih dosad vjerojatno svi pogledali, piše Looper.

Vjerovali ili ne, na njemu su čak i filmovi za djecu.

1. Teksaški masakr motornom pilom (1974.)

the-texas-chainsaw-masacre

Jedan od najpoznatijih filmova o ubijanju isprva je zabranjen u nekoliko država. Zanimljivo je kako je u nekim zemljama film zabranjen nakon što se publika žalila.

Film je ostao jedna od najstrašnijih priča u povijesti filmskoga platna.

2. E.T. (1982.)

Iako je poznat kao jedan od omiljenih obiteljskih filmova, kada je izašao, hit Stevena Spielberga u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj nisu smjeli gledati mlađi od 12 godina.

Skandinavske su vlasti smatrale kako su u filmu odrasli portretirani kao neprijatelji djece i da to nije poruka koju bi djeca trebala primiti.

3. Rođeni ubojice (1994.)

rodjeni-ubojice-natural-born-killers

Priča Olivera Stonea o dvojici ubojica nije topla obiteljska priča, ali ipak nije ni toliko kontroverzna da zaslužuje biti zabranjena. Ipak, početkom ’90-ih neke su države smatrale drugačije pa je Irska potpuno zabranila prikazivanje filma, u Ujedinjenom Kraljevstvu je izašao sa zakašnjenjem, a u Sjedinjenim Američkim Državama je nakon rezova dobio oznaku ‘R’ što znači da film nije namijenjen mlađima od 18.

4. Brianov život (1979.)

Iako se sada smatra klasikom, komedija Montyja Phytona Brianov život izazvala je velike kontroverze kada je objavljena.

ZVIJEZDA MONTYJA PHYTONA: “Živimo u Orwellovoj 1984., uskoro više neće biti humora”

Zbog svog stava o kršćanstvu, film je zabranjen diljem Britanije, a zabranile su ga i Irska te Norveška.

5. Ben Hur (1959.)

Vjerojatno smatrate da Ben Hur nije kontroverzan, no Kinezi se ne bi složili s vama. Zabranili su ga zbog navodne kršćanske propagande pa film nikada nije dobio dozvolu za prikazivanje u Kini.

Osim ovog klasika, u Kini nisu dobro prošli ni Pirati s Kariba, Tomb Raider i Pokojni.

6. Okrug 9 (2009.)

Ovaj znanstveno-fantastični hit zabranjen je u Nigeriji jer su vlasti zaključile kako je rasistički obojen.

Nigerijci u filmu baš i nisu lijepo prikazani, s obzirom na to da izvanzemaljcima nude hranu, oružje i prostitutke u zamjenu za novac, no Sony Pictures se ogradio i rekao kako je u pitanju fikcija te da nije nikoga želio uvrijediti.

7. Sudar (1996.)

Psihološki triler Davida Cronenberga, adaptacija knjige J. G. Ballarda, o povezanosti prometnih nesreća i seksualnog uzbuđenja bio je toliko eksplicitan da je zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

8. 2012. (2009.)

Najavljivan kao film s najboljim specijalnim efektima, publika je film 2012. primila kao apokaliptični filmić koji se subotom navečer gleda uz kokice. No, vlada Sjeverne Koreje odlučila je ovaj film ne prikazati. Naime, 2012. godine ta je zemlja slavila stotu godišnjicu osnivača države Kima Il Sunga i vlasti nisu željele da se ta godina povezuje s ikakvim sudnjim danom.

9. Paklena naranča (1971.)

Ne baš optimistična vizija budućnosti Stanleyja Kubricka prvotno je u kina diljem Ujedinjenog Kraljevstva puštena bez rezova, no nakon što je nekoliko slučajeva ubojstva povezano sa scenarijem, sam redatelj je povukao film iz distribucije. Gotovo 30 godina taj je film bilo gotovo nemoguće pogledati u kinu.

10. Jasmine French (2103.)

cate-blanchett-jasmine-french

Ovaj film možda je donio Oscara Cate Blanchett, no nisu svi njime bili oduševljeni kao američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti. Film je zabranjen u Indiji jer se vladi nije svidjelo što likovi u pojedinim scenama pale cigarete.

Zemlja je zahtijevala da te scene budu popraćene upozorenjem kako je pušenje štetno za zdravlje, Woody Allen je odbio i film je zabranjen.

11. Deadpool (2016.)

Film o najzabavnijem Marvelovom antijunaku zabranjen je u Kini. Kina, naime, nema tipični sustav ocjenjivanja filmova pa za kinesko tržište produkcija sama radi adaptacije koje bi ‘prošle’ kod kineske vlasti.

NASILJE, GOLOTINJA I LOŠ RJEČNIK: Kina zabranila prikazivanje ‘Deadpoola’

No, s obzirom na to koliko su psovanje, nasilje i golotinja povezani sa samom radnjom, to nije bilo moguće pa je film jednostavno ‘zaobišao’ Kinu.

Povratak na Net.hr