banner

SLAVNI REDATELJ

KUBRICKOVE FOTOGRAFIJE IZ TINEJDŽERSKIH DANA NA IZLOŽBI U NEW YORKU: Kultni redatelj je počeo kao fotograf

Fotografije koje će od 3. svibnja do 28. listopada biti izložene u Muzeju grada New Yorka nastale su prije početka Kubrickove filmske karijere.

U Muzeju grada New Yorka otvorena je izložba fotografija kultnoga američkog redatelja Stanleyja Kubricka koji je karijeru započeo sa 17 godina kao fotograf za časopis Look. Izložba, koja će trajati od 3. svibnja do 28. listopada, nazvana je “Through a Different Lens: Stanley Kubrick Photographs”.

Kubrick je rođen 1928. godine u Bronxu. Ondje je kao tinejdžer fotografirao sve oko sebe. U travnju 1945., kad je bio sedamnaestogodišnjak časopis Look otkupio je jedno njegovo djelo, nakon čega ga je angažiran kao njegov službeni fotograf. Riječ je o fotografiji prodavača novina koji oslonjen na lakat i pogleda uperena prema dolje sjedi u kiosku ispunjenom novinama na čijim je naslovnicama vijest o smrti Franklina D. Roosevelta. Prodavaču je dao precizne upute o tomu kako pozirati, što je već tada ukazivalo na viziju koju je zarana nosio u sebi i koja ga je proslavila kao jednoga od najvećih redatelja današnjice.

Fotografije izložene na njujorškoj izložbi jednostavne su, a istodobno predstavljaju remek-djela, poput para zaljubljenih na klupi u parku, slavnih osoba u njihovim domovima, pasa na gradskim ulicama…

Kubrick (1928-1999) je bio poznat po perfekcionizmu, pozorno vođenim kamerama, često je bio ironičan i poznat po prikazu pesimističnoga pogleda na svijet. Među njegovim najznačajnijim filmovima su Lolita, 2001. Odiseja u svemiru, Isijavanje, Paklena naranča i mnogi drugi.

Povratak na Net.hr