FILM KATASTROFE

KATASTROFA O KOJOJ PRIČA CIJELI SVIJET: Putnički avion zahvatio požar na vulkanskom otoku

Ruski film katastrofe proglašen je za najkomercijalniji film 2016. godine.

Film katastrofe ‘Posada’ redatelja Nikolaja Lebedeva proglašen je za najkomercijalniji film 2016. godine, a njegovo je snimanje koštalo 10,3 milijuna dolara.

“Ovaj film je jedinstven slučaj u ruskoj filmskoj industriji. U pitanju je tehnički dotjerani blockbuster koji je zaista na razini najboljih holivudskih ‘filmova katastrofe'”, rekao je Valerij Kičin za RBTH Hrvatska.


Film govori o putničkom avionu koji treba evakuirati ljude iz zračne luke zahvaćenog požarom na vulkanskom otoku, a filmski ga kritičari smatraju remakeom čuvenog istoimenog filma koji je 1979. snimio Aleksandar Mita i koji je u SSSR-u vidjelo preko 70 milijuna gledatelja. Ipak, među njima postoji razlika.

“Ponovo snimati sovjetsku ‘Posadu’ bilo bi isto tako besmisleno kao praviti remake ‘Amarkorda’. To su neponovljiva ostvarenja. Pored toga, ni likove ni problematiku 1970-ih nije moguće ‘preseliti’ na tlo postsovjetske Rusije. Naš film govori o običnim ljudima, kojima život nije lak. Mene su uvijek zanimale ljudske drame u kontekstu grandioznog prizora. U filmskoj umjetnosti najvažnija je priča koja zanima gledatelje. Pojavljuju se nove tehnologije, ali osnova priče nije se promijenila od Aristotelova doba: najvažniji je razvoj drame, a da li mi koristimo makete kao Melijesa ili suvremenu kompjutersku grafiku – to i nije toliko važno”, rekao je Nikolaj Lebedev.

Povratak na Net.hr