Play ponuda

Film Me and Earl and the Dying Girl pobijedio na Sundanceu

shimmer fallback
3.2.2015.
11:31
Play ponuda

Kombinacija tih dviju nagrada pokazala se dosad kao dobar 'vjetar u leđa' za filmove koji su sudjelovali na Sundanceu, a kasnije su bili nominirani za Oscara, kao što je prošle godine bio slučaj s filmom "Ritam ludila".

Glavnu nagrada za dokumentarni film dobio je "The Wolfpack" redateljice Crystal Moselle, u čijem je središtu newyorška obitelj sa sedmero djece koji se školuju kod kuće, najviše putem filmova koje gledaju.

Za režiju dokumentarnog filma nagrađen je Matthew Heineman za "Cartel Land", koji postavlja pitanje je li prihvatljivo uzeti zakon u svoje ruke kada te državne institucije ne štite od nasilja i organiziranog kriminala, a igranog filma Robert Eggers za svoj horor prvijenac "The Witch".

U kategoriji stranog igranog filma pobijedio je "Slow West" škotskog autora Johna Macleana, europska priča o doseljavanju imigranata na američki divlji zapad, a u kategoriji stranih dokumentaraca "The Russian Woodpecker" Chada Gracie, nastao tijekom najžešćih sukoba u Ukrajini.

Najbolji dokumentarni film po izboru publike je "Meru" Jimmyja China i Elisabeth Chai Vasarhelyi o postizanju nemogućeg u priči o trojici ponajbojlih američkih penjača, Conradu Ankeru, Jimmyju Chinu i Renanu Ozturku.

Na ovogodišnjem Sundanceu, koji je završio u nedjelju, prikazano je oko 200 filmova, od kojih mnogi premijerno. Sundance tradicionalno u siječnju donosi neka od ponajboljih filmskih ostvarenja u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji, predstavlja izabrane filmove iz cijelog svijeta, otkriva nova imena filmske scene.

Svake godine iz tog malog skijaškog mjesta, koje jednom godišnje postaje svjetska prijestolnica nezavisne produkcije, filmovi kreću u pohod po filmskim festivalima. Prošle je godine tako bilo s "Odrastanjem" Richarda Linklatera i "Ritmom ludila" Damiena Chazellea, koji su danas u utrci za Oscare u nekoliko kategorija, nakon što su već osvojili Zlatne globuse.

Filmovi iz tridesetak zemalja izabrani su ove godine između čak 12. 166 pristiglih prijava, a među njima je bila i njemačko-hrvatska koprodukcija "Kokoška" Une Gunjak, koji je ušao u konkurenciju među više od osam tisuća prijavljenih kratkometražnih uradaka.

Play ponuda
Play ponuda