Program ZFF-a je serviran – izvolite!

U sklopu ZFF-a, koji se ove godine održava od 16. do 23. listopada, očekuje vas 90 filmskih poslastica, a na službenim stranicama objavljen je kompletan festivalski program.

6.10.2011.
18:00
VOYO logo

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se na više lokacija – u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia, te u Zagrebačkom plesnom centru, koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kinodvorana.

Dio programa bit će prikazan i u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Šireći se preko Save, Zagreb Film Festival se više nego ikad suživljava s gradom, te ostaje najveći i najvažniji filmski festival za Zagrepčane i njihove posjetitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu će biti prikazano oko 90 filmova u sedam programa, a u četvrtak je predstavljen i na službenim stranicama objavljen cjelokupni program 9. Zagreb Film Festivala.

Samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri, na ovogodišnjem ZFF-u bit će prikazani filmovi Sramota i Razmjena. Sramota je drugi film britanskoga umjetnika i redatelja Stevea McQueena, poznatog po hvaljenom prvijencu Glad, dok je Razmjena novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu Orkestar u gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jako nam je drago da je upravo naš festival domaćoj publici kroz posljednjih osam godina predstavljao debije danas značajnih autora od kojih se u budućnosti još puno očekuje. Tako predstavljamo drugi film Joshue Marstona, autora filma Marija milosti puna, koji smo prikazali 2004. Njegov film Krvna osveta donosi priču o osveti u tradicionalnoj albanskoj obitelji, a nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem Berlinaleu. Rumunjski autor Adrian Sitaru još je jedan u nizu autora koji se svojim filmovima vraćaju na ZFF – nakon kratkog filma 2007. te sudjelovanja u glavnom žiriju prošle godine, ove ćemo godine prikazati njegove Najbolje namjere ovjenčane na ovogodišnjem Locarnu nagradama za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu. Oslo, 31. kolovoza uradak je norveškoga redatelja Joachima Triera, dok je film U zaklon scenarista i redatelja Jeffa Nicholsa osvojio nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu. Najmlađi među ovogodišnjim autorima je slovenski pisac Nejc Gazvoda, koji u svojem prvom filmu Izlet tematizira odnos između troje prijatelja', najavio je direktor festivala Boris T. Matić.

Dokumentarni program uključuje 16 filmova, od kojih 13 u natjecateljskom programu: svjetsku će premijeru na festivalu imati film Oblak o Luki Ritzu u režiji Miroslava Sikavice, a hrvatsku premijeru već najavljeni dokumentarac MarijineŽeljke Sukove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki film Odustat ću sutraMichaela Collinsa dokumentira slučaj krivo osuđenog mladića s Filipina, a probleme 'drugačijih' tematiziraju dokumentarci Kandidati i Ova stolica nisam ja.

Prvi film, diplomski rad redateljice Ayle Gottschlich, donosi priču o razredu djece s posebnim potrebama, dok potonji za protagonista ima osobu koja boluje od cerebralne paralize. Zemlja znanjaSaše Bana dokumentira 35 dana blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dok se film Još sam tu bavi lakšim sadržajem – ovaj mockumentary u režiji glumca i redatelja Caseya Afflecka, koji prati turbulentno razdoblje u životu Joaquina Phoenixa, prošle je godine izazvao pozornost svjetske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvan konkurencije bit će prikazani Orkestar Pjera Žalice, Posljednji dan ljeta Poljaka Piotra Stasika te Street Kids United Britanca Tima Pritcharda.

Osim dugih, kratkih i dokumentarnih filmova iz glavne konkurencije te Kockica, na programu je i popratni program: Velikih 5, Moj prvi film: Danska, Bibijada, Seksualna edukacija na filmu, Red westerns te posebne projekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109150602006 arti-201109140740006 arti-201109290716006

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo