Film koji pomiče granice vulgarnosti – nabolje!

28.5.2011.
19:05
VOYO logo

HANGOVER II SAD, 2011., komedija, 101 min. R: Todd Phillips Gl: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Ken Jeong, Paul Giamatti Ocjena: 3/5

Iako se na listi klišeja vicevi o momačkim večerama nalaze u samom vrhu, kreativna ekipa s Toddom Phillipsom na čelu (ključan je doprinos scenarističkog dvojca Jona Lucasa i Scotta Moorea), snimio je 2009. godine komediju koja je uspjela zaobići većinu od njih, a rezultat je jedan od najprofitabilnijih filmova u povijesti (s budžetom od 35 milijuna dolara ostvaren je prihod od 467 milijuna, odnosno povrat od oko 1300 %) te najuspješniji film s ratingom R svih vremena, ili jednostavnije rečeno „Mamurluk“ je najprostiji i najdrskiji film ikada koji je zaradio skoro pola milijarde dolara (samo u kinima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve to u godini „Avatara“.Naravno, šteta bi bilo ne pokušati to makar ponoviti, a nemali su izgledi kako će „Mamurluk 2“ i nadmašiti prethodnika (s 31,6 milijuna dolara zarađenih već prvog dana prikazivanju u Americi gotovo je dvostruko nadmašio rezultat prvog dijela od 16,7 milijuna).

O čemu se radi? Na početku, sve je isto kao i preklani, Phil telefonira Tracy i priznaje da su opet zajebali, ovaj put još gore nego prvi put i kako od vjenčanja neće biti ništa. A zatim se vraćamo nekoliko dana unatrag. U nastavku, red da prihvati bračne zavjete došao je na Stua, njegova je odabranica prelijepa Tajlanđanka, stoga će i svadba biti u Tajlandu, no Stu ne želi riskirati gubitak još jednog zuba ili vjenčanje s kurvom pa ovaj put momačke večeri biti neće. Na popisu uzvanika čak nema niti Alana, no njegovo lobiranje uspijeva otopiti Stuovu suzdržanost pa Alan naposljetku ipak dobiva kartu za put, a kao novi član ganga tu je mladenkin brat Teddy. Večer uoči vjenčanja, muško društvo okuplja se na plaži uz vatricu i bocu piva (samo jedno za svakoga i to originalno zatvoreno kako u njega ne bi dospio rohipnol ili neka druga droga). No, nije pomoglo. Jutro poslije ponovno slijedi buđenje iz noćne more. Alan ima obrijanu glavu, Stu efektnu tetovažu na licu, u sobi se nalazi jedan simpatični majmunčić, a u posudi s ledom Teddyjev prst. Rekonstrukcija prethodne večeri i potraga za nestalim Teddyjem ponovno se pretvara u horor pustolovinu koja uključuje narkomafiju, FBI, budističke svećenike zavjetovane na šutnju, otkačenog Mr. Chowa, glasovite tajlandske prostitutke i još poneko iznenađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto gledati? Nema razloga da oni kojima se svidio prvi „Mamurluk“ ne uživaju i u nastavku. Predložak je striktno poštovan, cijela je ekipa na okupu, zbivanja su još luckastija, štosovi još vulgarniji, pa je na trenutke film stvarno neodoljiv, a ako koja šala i ne uspije, nema veze, brzo stiže nova.

Donedavna karijera Todda Phillipsa, u kojoj je najveći hit komedija „Put do zrelosti“ (koja se više doimala kao ne osobito inventivna parafraza filmova braće Farrelly ili „Američke pite“), nije obećavala ovako svježa i duhovita ostvarenja kao što su „Mamurluci“, no s vremenom redateljevo ime ispred naslova filma počinje imati smisla jer njegovi filmovi postepeno formiraju neku zajedničku estetiku u kojoj centralno mjesto zauzima mučni muški put ka zrelosti. Todd Phillips zna sve o poteškoćama suvremenog muškarca u suočavanju s misterijem braka, konceptom prijateljstva i ženskim sisama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban šarm Phillipsovim filmovima daju životinje, nakon tigra iz prvog dijela, ovog puta mamurna trojka ima posla s neodoljivim majmunom ovisnikom o cigaretama, koji ima mnogo zahtjevniju dramsku ulogu nego što itko očekuje.

Zašto ne gledati? Iako se nastavci nerijetko svode na čisti copy-paste, u ovom slučaju usprkos naglašenoj formulaičnosti (od uvodne špice do zadnjih kadrova čini se kao da je isti scenarij tek prebačen u drugi grad, iz Las Vegasa u Bangkok), „Mamurluk 2“ nije izgubio svježinu koju je donio originalni film, dapače najveći užitak upravo je u ponavljanju već viđenih situacija i gegova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, senzibilnijim će gledateljima možda ovaj put ipak biti previše – ovaj festival vulgarnosti doista nije za svačije uši i oči, ali većina onih koji dođu na „Mamurluk 2“ znaju po što su došli i upravo će to i dobiti. I još malo više.

Glumačka podjela Trojka iz originalnog 'vučjeg čopora' (Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis) zabavno reciklira svoje uloge, pri čemu je, naravno, Galifianakis nedostižan u svom neodoljivom idiotizmu, dok je Justin Bartha pao u drugi plan budući da je Doug ovaj put propustio zabavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film djelomično krade Ken Jeong u urnebesno blesavoj ulozi gospodina Chowa, što se na žalost ne može reći za inače simpatičnog Paula Giamattija koji ovdje ne odskače od svog uobičajenog repertoara.

ZaključakMamurluk 2 nije film koji pomiče granice filmske umjetnosti, ali jest film koji pomiče granice filmske vulgarnosti (u pozitivnom smjeru, dakako), a osobito granice u prikazivanju muške golotinje (tzv. full frontal nudity). Sada je već jasno kako ćemo dočekati i novo pomicanje istih granica u Mamurluku, a s obzirom na potencijal gore spomenutih scena, ne bi čudilo da to sljedeći put bude u 3D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo