A Oscara dobiva…

Nazovite to rutinom koje donosi iskustvo, intuicijom koja se vremenom pretvorila u supermoć ili starom dobrom prekognicijom, ali mi jednostavno znamo tko će ove godine dobiti Oscare.

6.2.2010.
10:58
VOYO logo

Dobivanje najprestižnije svjetske filmske nagrade je mukotrpan posao lobiranja kod članova američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti od kojih su dobar dio umirovljenici i žive u staračkim domovima. To je vjerojatno razlog zbog kojeg te nagrade toliko puta odu u, po nama koji gledamo filmove, u krive ruke. Mjesec je dana do ceremonije dodjele nagrada koje se dodjeljuju 7. ožujka, a mi vam donosimo naša pijana uvjerenja o tom tko će dobiti nagradu, a tko ju zapravo zaslužuje. Čitajte pažljivo.

SPOREDNA MUŠKA ULOGA DOBIT ĆE GA: Woody Harrelson (The Messenger) zbog toga što Amerikanci vole teme koje se bave onime što im mediji nameću kao njihove probleme. On je ovdje kapetan američke vojske zadužen za informiranje licem u lice obitelji poginulih. I potpuno je sjeban. A TREBAO BI: Christoph Waltz (Nemilosrdni gadovi) zato što je napravio lik bez kojeg ultrazabavna zafrkancija Quentina Tarantina ne bi funkcionirala. U isto nam je vrijeme bio privlačan, strašio nas i živcirao preko svake mjere. Poput svakog velikog negativca iz povijesti kinematografije. Iako, zaslužuje ga i Woody.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPOREDNA ŽENSKA ULOGA DOBIT ĆE GA: Mo'Nique (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire) za ulogu majke nepismene crne tinejdžerke kojoj je vlastiti otac napravio dvoje djece i zarazio ju sidom. Film je dobio previše publiciteta i nominacija da bi ga mogla zaobići baš svaka nagrada. A TREBALA BI: Mo'Nique zbog uloge luđakinje koja dopušta da otac njene kćeri siluje njenu kćer iz straha da ju ne napusti. Scena u kojoj se ogoljuje pred socijalnom radnicom koju glumi Mariah Carey će vam zaustaviti srce na trenutak. I to ne samo zato što gledate Mariah Carey bez šminke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GLAVNA MUŠKA ULOGA DOBIT ĆE GA: Jeff Bridges (Crazy Heart) zbog svoje uloge ostarjelog i dekintiranog country pjevača koji živi život o kojem pjeva svaki country pjevač, ali ga, naravno, ne živi. Mit o umjetniku koji živi život na putu, prekinuo je s previše žena i napio se puno previše puta je mit neodoljiv Amerikancima A TREBAO BI: Jeff Bridges zato što ga zaslužuje svojim dirljivim nastupom. Ovo mu je 5. nominacija, a Oscar nije nikada dobio. A čak nije niti nominiran za Kralja ribara ili Velikog Lebowskog, zamislite. No, bilo je to u vremenima kada ni filmovi braća Coen nisu bili nominirani za Oscare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.metacafe.com/fplayer/3884639/crazy_heart_whats_your_real_name.swf

GLAVNA ŽENSKA ULOGA DOBIT ĆE GA: Sandra Bullock (The Blind Side) zbog uloge u velikoj američkoj priči o tome kako svatko može uspjeti u Americi. K tome su tu prisutni i međurasni odnosi u kojima su bijelci superiorni i tu nema ničega što bi plašio akademijine glasače. A TREBALA BI: Carey Mulligan (An Education) zato što blista na ekranu i uz Emily Blunt (The Young Victoria, nije nominirana) je najveće oduševljenje među mladim glumačkim talentima protekle godine. Njezina energija nosi cijeli film, tek su joj 24 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ADAPTIRANI SCENARIJ DOBIT ĆE GA: Up in the Air jer je uobičajeno dati neki Oscar George Clooneyu kad je sav tako angažiran i dubok. Ne zaboravite kako je Oscar nagrada koja američka filmska industrija daje samoj sebi, a ona ne voli kad ju se smatra samo strojem za proizvodnju novca, šefova poludjelih od moći i umišljenih veličina. A TREBAO BI: In the Loop jer je to satira koja prolazi sve na skali od suptilnog do očitog, te nas uspijeva u isto vrijeme i zastrašiti i natjerati da se upišamo od smijeha. Zamišljen prikaz zbivanja iza kulisa politike u Londonu i Washingtonu je vjerojatno bliže istini nego bilo što što ćete vidjeti ili čuti u informativnom programu bilo koje televizije. Pogotovo onom Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORIGINALNI SCENARIJ DOBIT ĆE GA: The Hurt Locker jer film koji se bavi stvarnošću da ne bismo morali mi mora dobiti neku veliku nagradu. Tako nekako zamišljamo ovaj razlog. A TREBAO BI: A Serious Man zato što ne znamo o čemu se zapravo ovdje radi. To ne bi smio biti razlog za nagradu, ali braća Coen su to napravili tako da se na kraju mi osjećamo glupima što ne kužimo njihovu genijalnost. A svejedno pamtimo svaku scenu ovog, kao i svaku scenu svakog njihovog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DOKUMENTARNI FILM DOBIT ĆE GA: Burma VJ zbog hrabrog nastojanja mladih videoreportera koji su u rujnu 2007. snimali štrajkove i proteste koje su vodili budistički svećenici. Snimke su švercali van zemlje i emitirali ih satelitom. Onda se vojna hunta obrušila na njih ubijajući i njih i slobodu govora i izvještavanja. A TREBAO BI: Burma VJ jer se ne sastoji od intervjua i režiranih situacija koje su tu samo da potvrde neku tezu, nego je riječ o snimkama stvarnih događaja. Vojna hunta koja upravlja Burmom (odnosno Mijanmarom, kako su je preimenovali) održava jedan od najokrutnijih i najzadrtijih režima na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ANIMIRANI FILM DOBIT ĆE GA: Princeza i žabac zato što se događa u starom New Orleansu (koji još leži uništen uraganom), glavni likovi su crne boje kože (kao i predsjednik), soundtrack mu je jazz (američka umjetnost) i animiran je staromodnom disneyevskom animacijom (još jedna američka umjetnost). Sve to zajedno mora privući pažnju staromodnih glasača koji dominiraju Akademijom. A TREBAO BI: Up zato što je zabavniji i pametniji od većine filmova koji su se pojavili prošle godine. Nominacija za najbolji film govori da bi možda mogao i dobiti Oscar barem za animirani film, ali nekako ne vjerujemo. Iako, držimo fige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STRANI FILM DOBIT ĆE GA: Das Weisse Band zbog toga što je dobio već sve nagrade koje je mogao dobiti uključujući Zlatnu palmu, Zlatni globus i Europsku filmsku nagradu, Osim toga budi osjećaj krivnje u svakom pripadniku srednje klase čiji je dosadni život plodno tlo za rađanje svake vrste ekstremnog ponašanja od zatvaranja i silovanja vlastite kćeri u podrumu do pokušaja ostvarenja ambicije o svjetskoj dominaciji. A TREBA BI GA DOBITI: Das Weisse Band zato što je najbolji film pušten u distribuciju prošle godine. Nerijetko takve činjenice zaobilaze Akademije koji vole glasati za obiteljske drame ili tople ljudske priče iz njima egzotičnih zemalja poput Italije ili Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REŽIJA DOBIT ĆE GA: James Cameron (Avatar) jer je napravio prokleto dobar film i uspio nas uvjeriti kako zbog potrage za inteligentnim životom stvarno moramo napustiti ovu planetu i potražiti neku pa makar na njoj živjeli divovski plavi urođenici. I pri tome u svima probudio osjećaj krivice. A TREBALA BI: Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) jer je napravila prokleto dobar film i uspjela nas uvjeriti kako je riječ o realnom prikazu ratne situacije, iako nijedan događaj u njemu nema nekog smisla. Ona je samo radila film o ljudima u ekstremno neobičnim situacijama, te kako to utječe na njihovu psihu, život i odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJBOLJI FILM DOBIT ĆE GA: Avatar zbog svih pravih razloga. James Cameron je čovjek s vizijom sposoban je prenijeti na svakoga tko radi za njega što mu se vidi i iz filmova. Mislilo se da njegov uspjeh Titanica ne može nitko nadmašiti. Onda je on 12 godina nakon toga napravio svoj sljedeći film i dokazao kako se može. A TREBAO BI: Avatar zbog toga što je James Cameron ponovo pokazao da nema toga što filmski redatelj ne bio mogao snimiti. Zastrašujuća pomisao svima ostalima, jer se očito nitko nije pokazao previše spremnim pratiti ga u njegovoj misiji dokazivanja toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.metacafe.com/fplayer/3860513/avatar_clip_jake_gets_ready_for_his_first_avatar_ride.swf

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo