Zadivljujuća stubišta diljem svijeta

U svim dijelovima svijeta možemo naići na zapanjujuću arhitekturu i dizajn. Od Vatikanskog muzeja do 16. Avenije u San Franciscu, donosimo devet najfascinantnijih stepeništa koja će vas ostaviti bez daha.

Fascinantne spiralne stepenice u Institutu Garvan, vodećem medicinskom istraživačkom centru u Sydneyu, Australija.

Spiralno stubište Vatikanskog muzeja jedno je od najfotografiranijih na svijetu i, svakako, jedno od najljepših. Projektirao ga je Giuseppe Momo 1932. godine.

Kapelica LorettoLoretto Chapel nalazi se u gradu Santa Fe u Novom Meksiku, a poznata je po neobičnom i iznimnom spiralnom stubištu.

Elegantno stepenište Queen’s House prvo je spiralno stepenište u Velikoj Britaniji.

Veliko stubište u knjižari LelloLivraria Lello u Portugalu na prvi pogled djeluje zloslutno i nesigurno. Stepenice prolaze kroz dva tzv. kanala koja se savijaju i spajaju.

16. Avenija u San Franciscu popločana je malim, šarenim pločicama i najduže je mozaičko stubište na svijetu. Stepenište su osmislili irski keramičar Boris Barr i umjetnik iz San Francisca Colette Crutcher.

Ovo umjetničko stubište projektirao je Olafur Eliasson i nazvao ga Umschreibung, a nalazi se u dvorištu tvrtke KPMG u Münchenu.

Stube koje se nalaze u njujorškoj trgovini Longchamp Store izrađene su od valjanog čelika, a gradnja je trajala šest mjeseci. Teže 55 tona, a radi se o instalaciji na kojoj se vrpcama dijele i povezuju prikazi piste za slijetanje, šetališta i stepeništa.

Grand Queen Victoria Building, zdanje poznato i kao QVB, projektirao je George McRae, a dovršeno je 1898. godine.

Povratak na Net.hr