Moguće je grijanje na kompost

Japanski arhitekti Bakoko došli su na ideju da projektiraju malu okruglu čajnu kućicu, koja će ujedno služiti i za kompostiranje, a zagrijavat će se temperaturom koja se razvija upravo tijekom tog kompostiranja.

Arhitekti su odlučili iskoristiti temperaturu koja se razvija tijekom kompostiranja za zagrijavanje prostora koji je dizajniran kao tradicionalna japanska vrtna kućica za ritualno ispijanje čaja. Kako pravilno kompostirati?

Vanjsko oplošje sadrži niz spremnika za kompostiranje, izradu komposta. U njih se s gornje strane ubacuju otpatci iz vrta, trava, suho lišće i drugi materijali organskog porijekla, a s donje strana se preuzima kompost.

Tokom faze razgradnje, temperatura u središtu komposta može dostići i više od 60ºC, od čega će se zagrijavati mali unutarnji prostor koji je, zahvaljujući transparentnome krovu, osvijetljen prirodnom svjetlošću.

Arhitekti smatraju da se njihov projekt najbolje uklapa u gradske parkove, gdje može biti mjesto odmora i okrjepe, a istovremeno je ”materijal” za grijanje – organski otpad – na dohvat ruke, prenosi Pogledaj.to.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr