FOTO: Osvježite dom novim zavjesama

Zavjese kontroliraju količinu svjetla koja prodire u prostoriju, u velikoj mjeri pridonose stilu, ali prvenstveno nam osiguravaju privatnost. Koje zavjese odabrati? Izbor je velik, od finih i prirodnih materijala do umjetnih i jeftinijih.

Zavjese su idealan izbor ukoliko želite promijeniti stil u svom domu, jer će raznolikost boja, materijala i stilova unijeti svježinu u životni prostor. Ono što je najvažnije, zbog tog izdatka neće trpjeti vaš kućni budžet.

Kako biste odlučili koje zavjese odabrati vodite računa o veličini prostora, prozora, osvjetljenju i bojama u prostoru.

Stil i boja zavjesa mogu vizualno povećati, ali i smanjiti prostoriju. I dalje vrijedi pravilo: u malim prostorijama koristite svijetle boje, dok u velikim možete i one tamne i jarke.

Naprimjer, žaluzine prostoriju čine prozračnom, a ako vam je, pak, draži prirodni materijal, umjesto metalnih ili PVC-trakica, odaberite zavjese koje se podižu poput žaluzina, ali su napravljene od tekstila.

Koje zavjese odabrati, koji materijal je najbolji za zavjese? Prirodni materijali, poput svile, pamuka, lana i baršuna, uvijek imaju prednost, iako ima dosta i onih sintetičkih, od poliamida, poliestera ili poliakrila.

Svila je najjače prirodno vlakno, upija vlagu, što će ljeti imati rashlađujući učinak. Materijali od svilenih vlakana – brokat, saten, taft, šifon, organza – koriste se za izradu mnogih dekorativnih tkanina i zavjesa. Njihova visoka cijena opravdava kvalitetu.

Pamučne tkanine su mekane i udobne, a iako se lako gužvaju, podnose visoke temperature, pa je održavanje lako. Pamučne zavjese nisu skupe, pa si ih svako domaćinstvo može priuštiti.

Prozračni lan ima diskretan sjaj, ovisno o količini voska u samoj tkanini. Možete ga naći u raznim bojama, a uklopit će se u svaki prostor. Propušta toplinu, lako se gužva, ali se i lako pegla.

Baršun se proizvodi od pamuka, svile i sintetičkih vlakana različite kvalitete. Sve vrste baršuna prikladne su za zavjese, a prostoriji daju raskošan izgled.

Vrsta zavjesa je zaista puno, koje zavjese odabrati ovisi o vašim potrebama, a najzastupljenije su: klasična nabrana, panel zavjesa, paket zavjesa, string i karniša.

Povratak na Net.hr