FOTO: Male tajne bojenja zidova

Dosadio vam je izgled stana, a nemate mogućnosti kupiti novi namještaj? Uz malo malo mašte i ideje za bojanje zidova osvježite svoj interijer.  Bojom možemo popraviti neke nedostatke stana u odnosu na strane svijeta, veličinu i oblik prostorije.

Pri odabiru boje morate paziti na sam izgled prostorije i na kojoj strani svijeta se nalazi.

Prostorije okrenute prema sjeveru ili sjeveroistoku imaju malo sunčeve svjetlosti pa djeluju hladno. Topla boja zidova, ublažit će hladnoću i dati svježinu.

Ako je soba okrenuta prema jugu ili jugozapadu, prima puno svjetlosti i tu će se najbolje uklopiti plavi i zeleni tonovi boje zidova.

Mnogi stanovi imaju dugačke i uske hodnike, iz kojih se ulazi u sobe, a bojom možete vizualno izmijeniti manjak prostora. Možete odabrati jedan ili oba prednja zida i obojiti ih jarkom bojom, dok ostale osvježite neutralnom.

Na taj način prostor ćete vizualno skratiti i proširiti, jer se suprotni zidovi na taj način udaljuju.

Mali, uski i kratki hodnik se može proširiti bojenjem svih površina zelenom bojom. Ta boja proširuje prostor u svim smjerovima.

Ukoliko imate prostoriju koja je jako visoka, strop obojite tamnijom bojom od boje poda, a gornjih 20 cm zidova istom bojom kao strop. Tako će se plafon vizualno spustiti.

Vodite računa i o boji namještaja i tepiha koje imate u prostoriji kako ne bi došlo do sudaranja boja i kako ne biste dobili neželjeni efekt natrpanosti i šarenila. Uz ove ideje za bojanje zidova osvježite svoj interijet.

Povratak na Net.hr