FOTO: Ljeto na vašem balkonu i terasi

Bliži se ljeto i viokse temperature, a ako ste među onim nesretnicima koji će ga provesti u gradu, ulovite u svom domu. Gotovo svaki stan ima balkon ili terasu na vrhu zgrade koju možete uz malo truda i mašte pretvoriti u malu ljetnu oazu. Kako možete sami urediti balkon?

Za uživanje u ljepoti ljeta ne morate nužno bježati u prirodu ili imati veliki vrt, nije bitna veličina prostora već dobra volja i maštovitost za njegovo uređenje.

Biljke su neizbježne u uređenju balkona i terase kao jedina prava spona s prirodom.

Kod uređenja balkona odaberite lončanice, redovito njegujte biljke, a tegle održavajte čistima. Dimenzije biljaka trebaju biti prilagođene veličini raspoloživog prostora kako ga svojom veličinom ili količinom ne bi zagušile.

Kad kupujete nove, birajte one od terakote. U njima korijen biljke bolje diše nego u plastičnim teglama.

Atraktivni komad namještaja podići će cjelokupni dojam prostora. Nikako ne pretjerujte s njegovom veličinom kao ni brojem.

Ako imate mali ili uski balkon pametno bi bilo imati stol i stolice s mogućnošću razvlačenja. Možete imati najviše dvije stolice koje mogu biti plastične, ali drvene, metalne, kovane ili pak pletene stvorit će romantični i rustikalan dojam.

Ukoliko ste sretnici koji imaju veliku terasu, možete si dati oduška i staviti sofu i koju platnenu fotelju.
Na ljetnom se sniženju mogu naći zanimljivi komadi namještaja, ali uvijek možete osvježiti i ono što imate za uređenje balkona. Obojite stol i stolice, dodajte jastučiće, platnene prekrivače u boji ili navlake.

Mediteranski štih kod uređenja balkona dat će i koja glinena posuda, kamenčići i sušeno cvijeće. Stvar je u detaljima, ali pazite da ne pretjerate u njihovoj količini.

Rasvjeta je bitna za balkon, poigrajte se osvjetljenjem.

U vrtnim centrima mogu se naći svjetiljke na solarni pogon. Ako nemate prostora za solarke, odaberite običnu malu lampicu u boji.

Za romantične duše, idealno rješenje su svijeće koje će pravilno raspoređene po prostoru dati dovoljno svjetla za odmaranje i ispijanje čaše vina.

Čist pod
Pometite i dobro operite pod, bar jednom tjedno. Većina balkona i terasa ima pod od pločica koji možete ukrasiti manjom stazom od platna ili trstike.

Povratak na Net.hr