IMA NADE

ZNANSTVENIK TVRDI: ‘Putovanje kroz vrijeme je moguće! Ali ovisi o jednoj misterioznoj čestici’

Iako motivi znanstvene fantastike sve brže postaju stvarnost, od čovjekolikih robota do samovozećih automobila, jedan je koncept do sada cijelo vrijeme ostajao izvan našeg dohvata – putovanje kroz vrijeme.

No skakanje kroz vrijeme možda i nije nemoguće, barem tako tvrdi jedan astrofizičar.

Pravila teoretske fizike govore kako postoje određeni uvjeti koji bi omogućili izgradnju posebnih crvotočina koje bi mogle prebaciti ljude natrag u različita vremenska razdoblja, piše Daily Mail.

Dok znanstvenici tek trebaju otkriti točne uvjete potrebne za putovanje u prošlost, a konstrukcija sustava dovoljno velikog za ljude sigurno ne bi bila laka, u zakonima teoretske fizike “nema ničega što to ne bi dopuštalo”, objašnjava astrofizičar Ethan Siegel s koledža Lewis & Clark u Forbesovom blogu ‘Starts with a bang’.

Putovanje unatrag kroz vrijeme temelji se na teško uhvatljivoj ‘negativnoj verziji’ protona, čestice s pozitivnim nabojem i masom. Radi se o čestici s negativnim nabojem i masom, o kojoj se već dugo vremena teoretizira, ali još nije otkrivena.

“Ako ta tvar negativnog naboja i mase postoji, onda bi stvaranjem supermasivne crne rupe i njenog duplikata sačinjenog od negativne energije i mase, te njihovim spajanjem mogli napraviti crvotočinu kroz koju bi se moglo ići u prošlost”, napisao je Siegel.

“Bez obzira koliko bi međusobno te crne rupe bile udaljene, ako bi imale dovoljno mase i energije, i to i pozitivne i negativne, trenutno putovanje kroz njih bilo bi moguće.”

Crvotočina bi se mogla konstruirati na način koji bi omogučio jednom kraju da ostane gotovo nepokretan, dok bi se drugi kretao brzinom bliskom brzini svjetlosti.

Ulaskom u jednu crnu rupu prošli bi smo kroz crvotočinu do druge straneFoto: Thinkstock

Ulaskom u tunel između njih čovjek bi, teoretski, mogao skočiti unatrag kroz vrijeme.

CRVOTOČINA KOD MJESECA? Možda otkriven put kojim izvanzemaljci putuju do Zemlje

Siegel zamišlja scenarij u kojem je odredište udaljeno 40 svjetlosnih godina.

Nakon prolaska jedne godine, brzo krećući dio crvotočine ostario bi gotovo 40 godina, dok bi na drugoj strani prošla samo godina dana.

“Da je prije 40 godina netko napravio ovakav par međusobno povezanih crvotočina i poslao ih na ovo putovanje, bilo bi moguće zakoračiti u jednu od njih danas, 2017. godine, i završiti natrag u vremenu na izlasku iz druge crvotočine, natrag u 1978. godini”, napisao je Siegel.

Povratak na Net.hr