Znanstvenici u CERN-u izvijestili o novom uzbudljivom otkriću

Međunarodni tim istraživačkog centra Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) priopćio je da je na tragu misterioznoj ‘tamnoj tvari’ koja čini više od četvrtine svemira, ali nikada nije viđena.

Znanstvenici su naveli da su, dok su proučavali svemirske zrake koje je posljednjih 18 mjeseci zabilježio alfamagnetni spektrometar (AMS) postavljen na Međunarodnoj svemirskoj stanici, otkrili ono što bi moglo biti prvi fizički trag koji je ostavila tamna tvar.

Naime, otkrili su veliki broj pozitrona, za koje je moguće da su stvoreni “raspadanjem” tamne tvari.

“Tijekom sljedećih mjeseci, AMS će nam moći konačno kazati jesu li ovi pozitroni signal za tamnu tvar ili su nekog drugog porijekla”, rekao je Samuel Ting, glasnogovornik projekta AMS. Dodao je da je moguće da ovi tragovi potječu s pulsara, neutronskih zvijezda koje se izuzetno brzo rotiraju i emitiraju jako elektromagnetno zračenje, najčešće u obliku radiovalova.

Tamna tvar, koja okružuje galaksije širom svemira, nevidljiva je jer ne reflektira svjetlost. Njeno postojanje astronomija je ustanovila posredno, promatranjem utjecaja “tamne tvari” na druge, lakše uočljive objekte, poput planeta i zvijezda.

Povratak na Net.hr