SENZACIONALNO

ZNANSTVENICI OTKRILI: Od svih pjesama na svijetu, ova opušta najviše

Moderan život podrazumijeva određenu količinu stresa, s kojom se svi lakše ili teže nosimo. Svatko se s njime bori na svoj način, no dobar dio ljudi okreće se glazbi u svrhu opuštanja.

Terapija glazbom dokazano je efektivna kad se radi o smanjivanju stresa, no jeste li znali da su neuroznanstvenici odredili koja pjesma najviše opušta?

Ako je vjerovati njihovim tvrdnjama, radi se o pjesmi naziva ‘Weightless’ engleskog ambijentalnog benda Marconi Union, prenosi Curiosity. Znanstvenici iz institucije Mindlab International proveli su studiju u kojoj su sudionike zamolili da riješe različite zagonetke. Za to su vrijeme ispitanici bili spojeni na senzore koji su, dok su zagonetke podizale razinu stresa, mjerili njihovu moždanu aktivnost, srčani ritam, krvni tlak i disanje.

Relaksira više od bilo koje druge pjesme

Dr. David Lewis-Hodgson objasnio je kako je pjesma ‘Weightless’ producirala najviši stupanj relaksacije nego bilo koja druga glazba dosad testirana. Tjeskoba i stres kod sudionika istraživanja slušanjem upravo ove pjesme smanjila se za 65 posto.

Na koji način funkcionira?

‘Pjesma sadrži neprekidan ritam koji počinje na 60 pulseva (eng. beat, op.a.) po minuti, a zatim se on smanjuje na otprilike njih 50. Dok slušate pjesmu, srčani ritam se postepeno usporava kako bi bio jednak ritmu pjesme. Radi se o fenomenu nazvanom ‘zahvaćanje’. Upravo to dovodi do snižavanja krvnog tlaka’, objasnila je osnivačica Britanske akademije zvuka Lyz Cooper.

U kreaciji pjesme sudjelovali glazbeni terapeuti

Cooper također dodaje kako su praznine između nota odabrane tako da kreiraju osjećaj euforije ili ugode. Ne postoji niti ponavljajuća melodija, što mozgu dozvoljava da se kompletno isključi, budući da više ne pokušava predvidjeti što dolazi.

Navedena pjesma je uistinu kreirana u svrhu redukcije stresa, a napravljena je u suradnji benda i grupe glazbenih terapeuta.

Povratak na Net.hr