DA JE SAMO MALO DALJE

ZEMLJA ZA DLAKU IZBJEGLA VJEČNO LEDENO DOBA: Čovječanstvo ima sreće što danas uopće postoji

Kako bi naš planet bio uopće nastanjiv puno se stvari trebalo pravilno postaviti.

Zemlja je trebala biti prave veličine, imati pravu zvijezdu i biti u pravoj orbiti oko nje. A sada se pokazalo kako je naš položaj u odnosu na Sunce imao još i manji prozor nastanjivosti nego što se to do sada mislilo.

Nova je studija otkrila da, da smo od Sunca udaljeniji samo 15%, naš bi planet ušao u vječno ledeno doba iz kojeg ne bismo nikada izašli. Osim što ukazuje na to koliko smo sretni ovdje na Zemlji, istraživanje ima implikacije i za pronalazak života na drugim svjetovima, prenosi IFLScience.

Kondenzacija CO2 u suhi led

“Otkrili smo da planeti sa zemljinim karakteristikama koji orbitiraju oko zvijezde kao što je Sunce možda nikada ne budu u stanju izaći iz ledenog doba, ako je njihova orbitalna udaljenost veća od 1.27 astronomske jedinice (1 astronomska jedinica predstavlja prosječnu udaljenost Zemlje od Sunca)”, napisali su znasnstvenici s pariške Sorbonne.

No kasnije su dodali da ta brojka može iznositi i samo 1.15 AU.

Razlog za to ima veze s kondenzacijom CO2. Ako je planet predaleko od svoje zvijezde, onda će previše CO2 završiti zaleđeno kao suhi led na polovima. To spriječava efekt staklenika, pa da nikada ne zaledi dovoljno da bi se led otopio.

Što je hladnije, to više CO2 ostane zarobljeno u ledu, što je više CO2 zarobljeno u ledu, to je efekt astaklenika slabiji, a time i zagrijavanjeFoto: Thinkstock

Ovo istraživanje dodatno naglašava koliko smo sretni. Samo malo povećanje udaljenosti rezultiralo bi trajnim CO2 ledenim pokrovom, što bi znatno smanjilo količinu CO2 u atmosferi.

IPAK NEŠTO KORISNO: Ljudsko je djelovanje odgodilo ledeno doba

A ako je planet većim dijelom prekriven vodom, rezultati su još strašniji. Unutar 10.000 godina CO2 može biti zakopan ispod vodenog leda. Što bi značilo da bi planet zauvijek ostao zaleđen u ledenom dobu.

Otkrivamo sve više svjetova sličnih našem, ali nismo jo našli niti jednog iste veličine u istoj orbiti. Ova nam studija govori da, kada tražimo nastanjive svjetove, morati ćemo tražiti one koji su baš poput Zemlje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr