Nije tektonski rasjed

TLO SE DOSLOVNO OTVORILO: Divovska pukotina najavljuje kraj svijeta kakvog poznajemo

U pustinji američke Arizone, dron je snimio pukotinu koja nije rezultat tektonskih pomicanja.

Nedavno geološko istraživanje otkrilo je veliki rasjed dug gotovo tri kilometra. Joe Cook iz Geloškog instituta Arizone smatra kako se rasjed počeo formirati još 2014., a otkrile su ga velike kiše ove zime.

TAJANSTVENI ELEMENT U SREDIŠTU PLANETA: Otkriće koje bi znanstvenicima moglo objasniti nastanak Zemlje

“Na nekim dijelovima, rasjed je širok tri, a dubok devet metara” kaže Cook, prenosi Live Science. Teoretičari zavjere naravno vide u ovome znak smaka svijeta, a s njima se donekle slažu i znanstvenici, ali iz sasvim drugog razloga.

Pukotina nije rezultat tektonskog rasjeda nego podzemnih voda, koje se izvlače na površinu, prije svega zbog poljoprivrede. Zbog toga će rasjedi, propadanja i jame biti sve češći, ne samo u Arizoni nego i drugdje.

“Kada se voda povuče, ostavlja šupljinu i počinje urušavanje” objašnjava Cook i dodaje kako će se ova pukotina sigurno širiti. “Vidimo samo površinu, no šupljina ispod je daleko veća”, upozorava Cook.

S porastom broja stanovnika raste i potreba za vodom, a podzemni tokovi su najjednostavniji izvor. Ova pukotina je bezopasna jer se pojavila usred pustinje, no sve češće se javljaju i rasjedi koji gutaju cijele četvrti, a problem će postajati sve veći.

Povratak na Net.hr