PLANET KRIJE MNOGO TAJNI

OTKRILI DAVNO ‘IZGUBLJENI KONTINENT’: Znanstvenici riješili drevni Zemljin misterij

Novootkriveni kristali izbačeni vulkanskom erupcijom na površinu otoka Mauricijusa više su milijardi godina stariji od samog otoka, i smatra se da se radi o ostacima drevnog kontinenta Mauricije.

Taj “izgubljeni kontinent” nastao je razdvajanjem Madagaskara i Indije nakon raspada superkontinenta Gondvane, ali je nestao u Indijskom oceanu prije oko 84 milijuna godina. A sada su znanstvenici otkrili nešto za što smatraju da je komadić Mauricije, piše Science Alert.

Otkriven prastari kontinent koji je spajao Indiju i Madagaskar

Mauricijus star ‘samo’ devet milijuna godina

“Površina Zemlje napravljena je od dva dijela – kontinenata, koji su stari, i oceana, koji su relativno mladi”, kaže jedan od članova istraživačkog tima, Lewis Ashwal sa sveučilišta Witwathersand u Južnoafričkoj Republici.

“Mauricijus je otok, a na tome otoku nema stijene ni kamena starijh od devet milijuna godina. No proučavajući otočko stijenje, pronašli smo cirkone stare punih tri milijarde godina.”

Otok Mauricijus nalazi se oko 2000 kilometara udaljen od jugoistočne obale afričkog kontinenta.

zircon-feb
Jedan od pronađenih kristala cirkonaFoto: University of the Witwatersrand

Mauricijus formirala vulkanska erupcija

Smatra se da se radi o relativno mladoj kopnenoj masi, te da je otok formirala divovska erupcija podvodnog vulkana prije između osam i devet milijuna godina, te sada pripada arhipelagu Mascarene, zajedno s otocima Saint Brandon, Réunion i Rodrigues.

Ashwal i njegov tim iskopali su dio kore sa stijene koja je bila prekrivena rastopljenom lavom u vrijeme formacije otoka. Kada su analizirali materijal u stijenama, pronašli su sitne kristale cirkona koji su bili nekoliko milijardi godina stariji od samoga otoka.

Činjenica da su kristali bili od cirkona, čestog poludragog kamena, bilo je dovoljno da kaže znanstvenicima što to promatraju te kako se ne radi o nečemu što je došlo iz oceana.

Cirkoni se formiraju većinom od granita iz drevnih kontinenata koji su se nekoć nalazili na površini Zemlje. A jednom kada je starost kristala procijenjena na 2,5 do tri milijarde godina, to im je bila jaka indicija da su pripadali davno izgubljenom kontinentu Mauriciji.

“Činjenica da smo pronašlo ovoliko stare cirkone dokazuje kako ispod Mauricijusa postoje znatno stariji materijali čije je podrijetlo mogao biti samo kontinent”, kaže Ashwal.

ll_734breakup-of-landmass
Mauricija je nekoć spajala Indiju i MadagaskarFoto: nature.com

Potvrda ranije tvrdnje

Ovo nije prvi put da su cirkoni pronađeni na Mauricijusu. Još 2013. drugi je tim znanstvenika pronašao tragove cikrona na pješčanoj plaži koji su isto tako bili stari više milijardi godina. No taj je pronalazak bio kontroverzan, jer su kritičari tvrdili da su ti minerali mogli doći na plažu s nekog drugog mjesta.

No sada kada su slični kristali pronađeni ispod starih naslaga lave, znanstvenici mogu s mnogo više autoriteta tvrditi kako se radi o ostacima izgubljenog kontinenta.

Ovaj pronalazak prikazuje sliku drevnog kontinenta koji se raspao na komadiće, od kojih su neki završili ispod trenutačne kopnene mase koja sačinjava otok Maurcijus.

To isto objašnjava zašto neki dijelovi Indijskog oceana imaju jača gravitacijska polja od drugih, radi se o potencijalnoj indikaciji o debljoj kori.

Očekuje se kako će u nadolazećim godinama pronaći još komada drevne Gondvane, zbog sve češćeg istraživanja dubina oceana.

Povratak na Net.hr