Bez ožiljaka i bora

ZAUVIJEK GLATKA KOŽA: Otkriven način saniranja ozlijeda bez ožiljaka

Znanstvenici su pronašli način kako da zacijele rane bez da ostane bilo kakav ožiljak. To se može učiniti manipuliranjem tkiva na području ozlijede na način da zaliječi kao regenerirana koža a ne kao tkivo ožiljka.

Zahvaljujući tome, čak bi i bore mogle postati prošlost, otkrio je tim koji se sastojao od znanstvenika sa Škole medicine Perelman, Sveučilišta u Pennsylvaniji i Kalifornijskog Sveučilišta.

IZDAJNIČKE BORE: Jednostavne navike koje ih sprečavaju i jednostavni recepti koji ih brišu

Potrebno je promijeniti stanice masti

Do ove studije smatralo se kako je pretvaranje stanica koje se nalaze u uzlijedama u stanice masti nemoguće.

“U osnovi, možemo manipulirati liječenjem ozlijeda na način da to rezultira regeneracijom kože umjesto ožiljkom”, izjavio je dr. George Cotsarelis, voditelj Odjela dermatologije u Sveučilištu u Pennsylvaniji, i glavni istraživač u ovom projektu. “Tajna je u tome da prvo generiramo folikule dlačica. A stanice masti će se same regenerirati kao odgovor na signale folikula.

koža
Važnost adipocita, a samim time i filokula dlačica, na izgled kožeFoto: http://www.pennmedicine.org

Naša normalna koža sastoji se od stanica masti po imenu adiopociti, piše Science Alert. Ti se adiopociti izgube kada se formira ožiljak, kao i bore, te ih zamjene stanice po imenu miofibroblasti. Rezultat toga je potpuno drugačiji izgled kože.

“Do sada se smatralo kako je nemoguće za miofibroblaste da postanu drugi tip stanice”, objašnjava Cotsarelis. “Ali naš rad pokazuje da smo u stanju kontrolirati te stanice, te da se mogu učinkovito i stabilno konvertirati u adipocite. To se pokazalo kako kod miševa tako i kod ljudskih stanica kože izgojenih u kulturi.”

Ključ je u filokulama dlačica

U prvome dijelu studije znanstvenici su otkrili kako se u regeneriranoj koži stanice masti i folikule razvijaju odvojeno, ali ne i neovisno jedne o drugima. Uvijek prvo nastaju folikule dlačica. Znanstvenici su pretpostavili da, kako se ove folikule prve razvijaju, isto tako pomažu proizvodnji stanica masnoće.

Daljnja ih je analiza dovela do otkrića kako ove folikule oslobađaju faktor rasta po imenu koštani morfogenetski protein, koji obavještava stanice koje stvaraju tkivo ožiljka da se transformiraju u stanice masti, te na taj način regeneriraju kožu, objavio je ZME Science.

Dakle, ako su u mjesto gdje zacijeljuje rana unesu folikule dlačica, koža koja nastane izgledati će kao da nikada nije niti bila ozlijeđena.

Za sada ovaj je eksperiment još uvijek u stadiju dokazivanja koncepta. Ali uspješno testiranje na ljudima moglo bi biti veliki korak ne samo u uklanjanju posljedica starosti već i kod tretmana HIV-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr