VATRENI UDAR IZ SVEMIRA

ZASTRAŠUJUĆA SIMULACIJA: Evo što se događa kada asteroid udari u Zemljinu atmosferu

Iako su šanse razarajućeg udara poput onog u Čeljabinsku 2013. godine male, poznato je da kroz svemir putuju milijuni raznih objekata te je ponovni sudar prije ili kasnije neizbježan.

Upravo stoga znanstvenici iz NASA-e pomoću superračunala stvaraju 3D simulacije koje bi trebale pomoći u predviđanju kako bi se asteroid mogao ponašati jednom kada uđe u Zemljinu atmosferu, piše Daily Mail.

Katastrofa nad Čeljabinskom

U sklopu projekta vode se i simulacije na velikoj skali, poput eksplozije asteroida nad Čeljabinskom, a koje otkrivaju dramatični fluidni tok svemirske stijene koja se topi i nestaje dok juri prema površini. Znanstvenici iz NASA-inog Projekta za procjenu asteroidnih prijetnji koristili su superračunalo Pleiades kako bi simulirali potencijalne udare asteroida raznih veličina.

Među njima je i asteroid iz Čaljabinska koji je razbijao prozore i nanio oštećenja zgradama i do stotinjak kilometara od mjesta gdje je eksplodirao nad Rusijom. U udaru je ozlijeđeno više od 1.200 ljudi.

Transformacija asteroida

Simulacija pokazuje vatrenu transformaciju tog asteroida dok je prolazio kroz atmosferu. Topio se, pretvarao u paru, da bi se na kraju raspao. U simulaciji asteroid je ušao u atmosferu brzinom od 72.400 km/h.

VIDEO: Kiša meteorita pala nad Uralom!

Udarni val visokog pritiska može se vidjeti u crvenom, narančastom i žutom dok zaokružuje svemirsku stijenu. NASA kaže kako se uslijed toga asteroid spljošti poput palačinke.

Vidljivi su i komadići koji se otkidaju. Iako izgledaju sitni, ti komadići mogu rezultirati velikim razaranjem. “Disperzirani komadići (crno) u sebi nose većinu energije, te stvaraju opasne udarne valove i toplinsko zračenje na zemlji”, objašnjava NASA. Ovakve simulacije dio su NASA-inog konstantnog proučavanja i pripremanja za eventualni udar asteroida.

Povratak na Net.hr