Zašto ptice lete u obliku slova V?

Znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica i otkrili zašto mnoge ptice lete u jatima u obliku slova V, piše BBC.

Naime, znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica iz porodice ibisa koje su uvježbane da se sele slijedeći mikrosvjetlo.

Otkrili su da ptice lete u optimalnom položaju – slijede vrhove krila ptica ispred sebe i tako se uzdižu.

Prethodnim istraživanjem utvrđeno je da se pelikanima smanjuje puls kada lete u obliku slova V.

U ovom istraživanju znanstvenici u pratili svaku pticu u jatu, bilježeći njihov položaj, brzinu i pravac, pa čak i svaki zamah krila.

Utvrđeno je da ptice često mijenjaju položaj i vrijeme zamaha iz aerodinamičkih razloga, odnosno da hvataju “dobar zrak”.

Ptice se tako smještaju iza vrhova krila drugih ptica u jatu jer ih na tom mjestu strujanje zraka najbolje podiže te na taj način štede energiju. Slikovito rečeno, ptice se “švercaju” koristeći energiju ptica ispred sebe.

“Čini se da su vrlo svjesne gdje se druge ptice u jatu nalaze te se stavljaju u najbolji mogući položaj” – rekao je glavni istraživač dr. Steven Portugal.

Povratak na Net.hr