NA SAV GLAS

ZALJUBLJENI MACAN: Mislilo se da snježni leopard ne može glasno rikati, dok ovaj nije počeo zvati svoju dragu…

Snježni leopardi spadaju u najugroženije vrste divljih mačaka i, iako nastanjuju područja od Afganistana i Indije do Nepala i Kine, Pakistana, Rusije i Mongolije, smatra se da ih je u divljini ostalo tek nekoliko tisuća.

Samim tim je snimka snježnog leoparda u Burjatskoj, jugoistočnom delu Sibira, vrednija.

Ali znanstvenike je zapravo iznenadila rika ovog leoparda. Smatralo se da zbog nešto drugačijeg razvoja glasnica ne mogu glasno rikati i da se gotovo nikad ne čuju.

Stranica snowleopard.org navodi da ove ugrožene životinje “proizvode zvukove slične onima kavke ispuštaju druge velike mačke, što uključujući i predenje, mijaukanje, gunđanje, jecanje i urlikanje”.

“Međutim, snježni leopardi ne mogu rikati, zbog fiziologije njihovog grla, pa umjesto ispuštaju neagresivni prigušeni zvuk”, piše.

Međutim, snježni leopard na snimci bio je odlučan dozvati ženku, piše Siberian Times.

Stručnjaci iznenađeni

Vodeći ruski stručnjaci za divlje životinje ostali su zatečeni kad su preslušali snimku.

“Mnogi još uvek vjeruju da ove velike, tajnovite mačke ne riču zbog fizionomije grla koja se razlikuje od lavlje, tigrove i drugih leoparda. Ova snimka dokazuje da nisu u pravu. Na njoj možete vidjeti velikog mužjaka kako doziva ženku u vrijeme parenja”, rekao je Dmitrij Medvedev, predsednik organizacije za zaštitu snježnih leoparda u gradu Irkutsku.

Snježni leopardi su na rubu izumiranja zbog krivolova. Njihovo je krzno, na žalost, naročito cijenjeno, a na nekim područjima ih ubijaju jer zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa i plijena, dolaze preblizu ljudskih naselja u potrazi za hranom.

 

Povratak na Net.hr