Teže nego što zvuči

ZADOVOLJAVATE LI KRITERIJE? Traže se volonteri spremni ležati u krevetu dva mjeseca za 120.000 kuna

Traže se: mladi i zdravi muškarci u dobroj formi kako bi ležali na leđima i dva mjeseca radili apsolutno ništa. Plaća – 16.000 eura (12o.000 kuna).

Znanstvenici u francuskom Posebnom medicinskom institutu objavili su oglas za nešto što bi doslovno moglo biti posao snova.

Traže volontere koji bi proveli 60 dana ležeći ravno na leđima kako bi se mogli proučavati učinci mikrogravitacije, piše The Guardian.

Mladi i u dobroj formi

Ukupno 24 kandidata, spremni i sportski muškarci između 20 i 45 godina koji ne puše, nemaju alergije te im je maksimalni indeks tjelesne mase između 22 i 27, proći će kroz cijelu seriju testova dva tjedna prije nego što provedu dva tjedna u krevetu.

“Namjera ove studije je stvoriti stanje mikrogravitacije kakvo vlada na Međunarodnoj svemirskoj postaji”, rekao je dr. Arnaud Beck, koordinator eksperimenta.

“Tijekom prva dva tjedna naši će znanstvenici izvršiti cijelu seriju testova i mjerenja volontera. Nakon toga će doći 60-dnevni period tijekom kojeg će morati ostati u krevetu, s glavom lagano nagnutom rema dolje pod kutem od manje od 6 stupnjeva.”

Teže nego što zvuči

Istraživanje se vrši kako bi se bolje kontroliralo što se događa s tijelima astronauta u mikrogravitacijiFoto: Comstock/Thinkstock

Sve je to u ime znanosti, ali je upozorio da je zadatak teži nego što se na prvi pogled čini, te da će morati jesti, prati se i obavljati sve tjelesne funkcije ležeći u krevetu. “Pravilo je da barem jedno rame mora biti u kontaktu s krevetom ili njegovim okvirom.”

ZA NEKE PROMJENE ZNANSTVENICI NEMAJU OBJAŠNJENJE: Istraživanje promjena na astronautu blizancu dalo neočekivane rezultate

Posljednja dva tjedna biti će posvećena “oporavljanju” i daljnjim testovima kako bi se vidjele posljedice toga što dva mjeseca nisu stupili nogom na tlo.

Beck kaže kako eksperiment provjerava štetne učinke produljenoog bestežinskog stanja na ljudsko tijelo, kao i načine na koje bi ih se moglo spriječiti.

“U odruđenim uvjetima pogođen je kardiovaskularni sustav te nije u stanju biti jednako učinkovit kao i prije eksperimenta. Postoji i tendencija u padu krvnog pritiska i vrtoglavici.”

Kao i u slučaju astronauta koji su proveli duge periode u svemiru, volonteri isto tako gube mišićno tkivo u nižem tijelu, pad gustoće kostiju te im je kasnije teško stajati na nogama.

Povratak na Net.hr