Jaki i slabi geni

ZABAVA S GENIMA: Kako bi vaša djeca mogla izgledati?

Zapitate li se, kada razmišljate o svojoj budućoj djeci, kakve će im boje biti oči ili kosa? Moderna znanost može predvidjeti koje će fizičke osobine vaše dijete naslijediti od vas. Sve su te informacije pohranjene u vašim genima, koji mogu bili ‘jaki’ ili ‘slabi’.

JESTE LI MUTANT: Imate li plave oči?

Jaki geni su: tamna koža, oči tamne boje, kovrčava i tamna koža, veliki nos, mesnate usne, široka brada. S druge strane, slabi geni su: svijetla i crvena kosa, ravna kosa, plave ili sive oči, svjetla koža, lijevorukost.

PROZORI DUŠE GOVORE SVE: Kaži mi kakve su ti boje oči i reći ću ti kakav si

A ova tablica pokazuje šanse za odeđenu boju očiju djeteta u odnosu na boje očiju roditelja.

Postotak vjerojatnosti da će dijete imati određenu boju očiju s obzirom na oči roditeljaFoto: 9gag

Jaki geni najčešće dominiraju.

Ali način na koji će geni djelovati na buduće dijete ne može se uvijek sa sigurnošću predvidjeti. Fizičke karakteristike osobe rezultat su interakcije više gena njenih roditelja, pa se ne može uvijek sa sigurnošću predvidjeti krajnji izgled.

Način na koji geni određuju naš izgled nije uvijek najjednostavnijiFoto: 9gag

Geni mogi i preskočiti nekoliko generacija prije nego što se ponovo aktiviraju, što konkretno znači da osoba može naslijediti i neke gene od svojih pradjedova ili prabaka.

Ali najbitnije je zapamtiti kako većinu osobina ne određuju pojedinačni geni. Tako boju kože određuje preko 100 različitih gena.

Diply/Danas.hr

Povratak na Net.hr