WC će biti pametniji od PC-a

Klasičnu zahodsku školjku, čini se, čeka bolja budućnost. A zbog toga i one koji će sjediti na njoj. Ili bar ugodnija – svojevrsna zahodska nirvana. Nastupilo je, naime, vrijeme za redizajn zahoda, vrijeme za nove zahodske gurue, vrijeme pametnih WC-a.

Istok je to odavno shvatio: Japanci su se mudro sjetili kako sačuvati šume pa njihovi toaleti danas čak i pjevuše. Prati ih i Zapad: pročulo se i za najnoviji projekt multimilijardera Billa Gatesa, konkretnije Zaklade Billa i Melinde Gates, koja planira s 3,4 milijuna dolara poduprijeti osam sveučilišta da bi izumila i razvila moderne zahode koji neće morati upotrebljavati vodu, električnu energiju, odvodni sustav i neće štetiti okolišu.

Razlog? Gatesova osviještenost. Zahode s vodokotlićem, kakvim se danas koristimo u razvijenijim zemljama, ne može upotrebljavati čak 40-posto svjetskog stanovništva jer nema vode, struje i kanalizacije. Osim što je u pitanju ljudsko dostojanstvo, kako je objasnio Gates, mnogi ljudi umiru zbog tog problema koji gospodarski i zdravstveno opterećuje društvo te nečišćuje okoliš.

Najsofisticiraniji WC na svijetu

Najviše novosti dolazi, naravno, iz Japana. Primjerice, zahod Washlet, marka poznate japanske tvrtke Toto, izrađen je tako da u pravom trenutku usmjerava mlaz tople vode prema osobi koja sjedi na školjci i omogućuje, kao što kaže njegov proizvođač, najveću čistoću, vrhunac osobne higijene. Kad ga prvi put upotrijebite, nećete se moći prestati koristiti njime, tvrdi proizvođač u reklami.

Washlet je lansiran još 1997. i uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najsofisticiraniji WC na svijetu s mnogo funkcija: sušilom, grijanjem sjedala, masažerom, prilagodbom vodenog mlaza, automatskim otvaranjem poklopca i ispiranjem te bežičnom upravljačkom pločom, piše Liderpress.

Zahodska revolucija

Ideja je, zapravo, došla iz inozemstva. Prvi zahod s integriranim bideom proizveden je u SAD-u 1964. Visokotehnološka “zahodska’ revolucija” u Japanu počela je 1980. uvođenjem Totove serije Washlet G. Od tada je Washlet sinonim za sve vrste japanskih ‘high-tech’ zahoda. Koliko je popularan, možda najbolje govori podatak da od 2002. broj kućanstava u Japanu s takvim zahodom premašuje broj onih koja imaju osobno računalo.

Toto je osmislio i Neorest AH3, motor s tri kotača sa sjedalom koje je zapravo toalet, no, srećom, nije u funkciji. Model je osmišljen samo za promidžbu tvrtkine ekološke inicijative.

Mnogo je inačica novih generacija zahoda: toalet i umivaonik u jednome, osvježivači zraka na školjci, masažeri, LED-rasvjeta, čišćenje prije i nakon upotrebe, pa i zvuk puštanja vode i pjevušenje zahoda dok se upotrebljava.

Kako ne bi mnogo vode odlazilo u unepovrat, proizveden je zahod Sound Princess, koji proizvodi glasan zvuk puštanja vode. Danas je u većini javnih zahoda diljem Japana. Procjenjuje se da uštedi i do 20 litara vode po upotrebi.

Grijanje za nožne prstiće

WC-a poput PC-a sve je više i u drugim dijelovima svijeta. Numi, najnapredniji toalet poznate američke obiteljske tvrtke Kohler, predvodnika u dizajnu i inovacijama, također je poznat po svojim “hi-tech” odlikama koje uključuju dizanje poklopca na pokret, integrirani bide, osvježivač zraka, grijač školjke i osvjetljenje bočnih ploha za ni manje ni više nego noćno ozračje. I to nije sve. Ni noge korisnika nisu zanemarene – iz malih otvora izlazi topao zrak koji grije nožne prstiće.

Multiclin Premium poznatoga globalnog brenda u kupaonskom biznisu Roce ima daljinski upravljač za sjedalo, pranje, sušenje i grijanje. Može se čak kontrolirati tlak vode i temperatura, temperatura zraka i sjedala, a štedi i energiju jer zahod stavlja ‘u stanje pripravnosti’ dok se ne upotrebljava.

Otpad se razvrstava i suši

Zanimljiv je i zahod KazubaLoo male francuske tvrtke Kazube. Samostojeći javni zahod sustav radi bez vode, struje ili kemijskih proizvoda i postavlja se na mjesta kao što su parkovi ili plaže, gdje nema vodovoda, kanalizacije i struje. Ljudski otpad rastvara se i suši s pomoću Sunčeve svjetlosti i vjetra te pretvara u siguran materijal bez mirisa. Slično funkcionira zahod Loowatt. On ljudski otpad sprema u poseban spremnik u kojem se pretvara u prirodni plin koji se, uzgred, može rabiti za kuhanje.

Kako se sada čini, zahod budućnosti uskoro bi mogao i hodati, npr. doći na poziv u dnevnu sobu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr