VIDEO: Ulovio vrstu staru više od 350 milijuna godina

Na sjeveru Kanade uhvaćena je izuzetno rijetka riba čudnog izgleda, koju je jedan stručnjak identificirao kao dugonosu himeru (Rhinochimaera atlantica), jednu od najstarijih vrsta riba na svijetu.

Kako tvrdi Nigel Hussey, znanstvenik sa Sveučilišta Windsor, ulovljeni primjerak je dugonosa himera, vrsta ribe koja u oceanima živi više od 350 milijuna godina, prenosi Huffington Post.

“Dosad je ulovljen samo jedan primjerak ove ribe… Potencijalno, ako bismo pecali na većim dubinama, negdje između 1.000 i 2.000 metara, otkrili bismo da ih ima mnogo. Ali jednostavno ne znamo”, kazao je Hussey za CBC North, postaju koja je prva objavila fotografiju čudnovate ribe.

Ovaj primjerak dugonose himere je uhvaćen u sjevernoj pokrajini Nunavut. Riba ima dug nos i otrovna leđa, ima rep poput biča i može dostići veličinu do jednog metra. Neki su ribu prvo identificirali kao goblin ajkulu.

U ožujku ove godine je na YouTubeu objavljen video dugonose himere snimljene u sjevernom Indijskom oceanu na oko 2.000 metara dubine.

//www.youtube.com/embed/_6gbGcY8bgM
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr