Veliko otkriće fizičara vezano uz Veliki prasak!

Znanstvenici koji su radili na BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) teleskopu, koji se nalazi na Južnom polu, su objavili kako su otkrili dokaze gravitacijskih valova koji potječu još od vremena Velikog praska.

Slike ovih gravitacijskih valova, ako mjerenja znanstvenika iz centra Harvard-Smithsonian budu potvrđena, dokazuju kako je svemir u prvim sekundama nakon Velikog praska prošao tzv. inflaciju, piše Nature.

Ovo što su znanstvenici snimili su primordijalni gravitacijski valovi, nastali prije 13,8 milijardi godina kad se svemir počeo širiti. Teleskop je snimio ove valove nekih 380.000 godina kasnije, kad se zvijezde još nisu formirale i materija je bila rasuta svuda po svemiru kao nekakva plazma. Samu sliku gravitacijskih valova znanstvenici su uočili u kozmičkom mikrovalnom zračenju (CMB), kroz nejednakosti u temperaturi.

Kozmolozi su se zasad, na osnovu iznesenih informacija, složili da će ovo otkriće vrlo vjerojatno biti potvrđeno. Osim što omogućuje da pogledamo u prošlost dalje nego ikad prije, ono “otvara prozor prema bilijun puta većoj energiji od Velikog hadronskog sudarača”, napisao je kozmolog Avi Loeb, a prenosi Nature.

Povratak na Net.hr