Prilagodba na okoliš

VELIKI ZNANSTVENI USPJEH: Genetičari s Instituta Ruđer Bošković otkrili kako organizam uspješno preživljava stres

Tim genetičara pod vodstvom dr. sc. Đurđice Ugarković u Laboratoriju za evolucijsku genetiku Instituta Ruđer Bošković (IRB) dokazao je da satelitska DNK ima važnu regulatornu ulogu u prilagodbi organizma na stresne promjene u okolišu. Studiju je objavio vodeći genetički časopis PLOS Genetics.

S obzirom da kod viših organizama, uključujući i čovjeka, još uvijek nije poznata funkcija velikog dijela DNK, time se odlučio pozabaviti tim genetičara IRB-a, u sastavu dr. sc. Isidoro Feliciello , mr. sc. Ivana Akrap te dr. sc. Đurđica Ugarković.

Rezultate svog istraživanja objavili su pod naslovom Satellite DNA Modulates Gene Expression in the Beetle Tribolium castaneum after Heat Stress.

Rezultati objavljeni u tom radu otvaraju novo područje vezano uz proučavanje uloge satelitske DNK i prilagodbi organizma na promjene u okolišnim uvjetima.

Satelitske DNK uzastopno su ponovljene ne-kodirajuće DNK koje su glavni građevni element centromera, dijelova kromosoma važnih za pravilnu diobu stanica. Utjecaj satelitskih DNK na susjedne gene je epigenetske prirode odnosno nastaje kao rezultat određenih promjena u okruženju, poput dugoročnog termičkog stresa.

Fiziološka uloga satelitskih DNK u regulaciji genske aktivnosti do sada nije bila opisana. Istraživanje grupe s IRB-a, rađeno na kukcu Tribolium castaneum (kornjaš nametnik, kod nas poznatiji kao crveni brašnar) kao modelnom organizmu, po prvi je put pokazalo da satelitska DNK nakon dugotrajnog termičkog stresa izaziva privremeno smanjenje aktivnosti gena smještenih u njenoj blizini. Otkriven je također i molekularni mehanizam koji je odgovoran za smanjenje genske aktivnosti.

Pridruženi član tima, talijanski znanstvenik dr. sc. Isidoro Feliciello , i voditeljica Laboratorija za evolucijsku genetiku IRB-a, dr. sc. Đurđica UgarkovićFoto: IRB

Istraživanje je u cijelosti rađeno na Institutu Ruđer Bošković te je djelomično financirano sredstvima projekta ‘NEWFELPRO’ Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta RH.

“Rezultati do kojih smo došli mogli bi objasniti kako organizam uspješno preživljava stres, a budući da pretpostavljamo da se radi o univerzalnom mehanizmu, njegovo istraživanje ćemo nastaviti i na drugim modelnim sistemima koji uključuju ljudska tkiva i stanične linije. Iznimno sam zadovoljna što ćemo to istraživanje nastaviti okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost, vrijednog 122,397.00 EUR.” – zaključila je dr. sc. Đurđica Ugarković, voditeljica Laboratorija za evolucijsku genetiku IRB-a.

IRB/Danas.hr

Povratak na Net.hr