NAKON NIZA GODINA

VELIKI USPJEH RIJEČKIH ZNANSTVENIKA: Otkrili novi virusni protein važan u borbi protiv tumora

Tim znanstvenika prof.dr. Stipe Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta u Torontu otkrio je novi virusni protein koji zavarava imunološki odgovor domaćina.

Riječ je o otkriću koje doprinosi razumijevanju evolucije virusnih mehanizama koji mu omogućuju preživljavanje u domaćinu i protumehanizama domaćina kako bi se zaštitio od virusa.

Naime, Novi list piše kako je ono što su riječki, kanadski i australijski znanstvenici otktili novi virusni protein koji manipulira odgovor stanica urođene imunosti, tzv. stanice NK (engl. natural killer), koje su inače bitne za borbu protiv virusnih infekcija i tumora.

Riječki znanstvenici već niz godina istražuju mehanizme kojima virus “manipulira” našim obrambenim sustavom. Stanice NK predstavljaju prvu liniju obrane od virusa, a njihova aktivacija određena je signalima koji dolaze od aktivacijskih i inhibicijskih receptora na njihovoj površini.

U najnovijem radu otkrili su virusni protein koji dolazi na površinu inficiranih stanica te se veže za inhibicijski receptor ispoljen na stanicama NK i time onemogućuje ubijanje inficiranih stanica. Budući da je to nepovoljno po domaćina, tijekom koevolucije domaćin je razvio aktivacijske receptore na stanicama NK koji prepoznaju taj isti virusni protein čime je domaćin osujetio virusnu subverziju. Na ovo je opet reagirao virus protumjerom te tijekom milijuna godina koevolucije mutirao gen koji kodira dotični protein i tim ga ponovo učinio “nevidljivim” aktivacijskim, a istovremeno “vidljivim” inhibicijskim receptorima na stanicama NK.

U timu dr. Jonjića su i Branka Popović, prof.dr. Astrid Krmpotić i Johanna J. Reichel.

Povratak na Net.hr