NOVO ISTRAŽIVANJE

VAŽNO OTKRIĆE NASA-INOG ROBOTA U ČILEANSKOJ PUSTINJI: Moglo bi pomoći čovječanstvu u pronalasku vanzemaljskog života

Pronađeni su uzorci u zemaljskom okolišu sličnom Marsu koji bi mogli pomoći čovječanstvu pronaći vanzemaljski život

NASA-in robot, koji je testiran u okolišu sličnom Marsu na Zemlji, pronašao je uzorke koji bi mogli pomoći čovječanstvu pronaći vanzemaljski život, tvrde znanstvenici u novoj studiji koja je objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology, piše Independent. Znanstvenici su također rekli da će pomoći u potrazi za znakovima života u budućim misijama na Mars.

Rover je uzeo uzorke tla ispod Zemlje koji su sadržavali čudne i visoko specijalizirane mikrobe. Čini se da su ta neobična otkrića razvila mogućnost snalaženja s vrlo ograničenim količinama vode i hranjivih tvari u tlu, kao i njegovom kemijom.

Otkriveni mikrobi kakvi bi mogli postojati na Marsu

Otkriće ne samo da pokazuje da će lander uspješno tražiti bilo kakav potencijalni život na Marsu ili negdje drugdje, već također pokazuje da su prvi put otkriveni ti posebno izdržljivi mikrobi koji bi mogli biti slični životu na crvenom planetu.

Sama činjenica da se podzemno tlo te vrste može naći u pustinji Atacama u Čileu, uspjeh je koji će dovesti do budućih otkrića, kažu znanstvenici.

Važno otkriće

Stephen Pointing, profesor na Yale-NUS College u Singapuru, koji je vodio istraživanje mikroba tvrdi da su pokazali da se robotski rover može prikupiti podzemno tlo u pustinji na Zemlji koja je najsličnija Marsu. “To je važno jer se većina znanstvenika slaže da bi se svaki život na Marsu morao pojavljivati ispod površine kako bi izbjegao oštre površinske uvjete gdje visoka radijacija, niska temperatura i nedostatak vode čine život nevjerojatnim.”

“Pronašli smo mikrobe prilagođene visokim razinama soli, slično onome što se može očekivati u Marsovu podzemlju. Ovi mikrobi se vrlo razlikuju od onih za koje se ranije znalo da se pojavljuju na površini pustinja.”

 Misija na Mars 2020. godine

I Nasa i Europska svemirska agencija pripremaju se za slanje rovera na Mars 2020. godine. Oni će lutati površinom i tražiti dokaze života, bilo u prošlosti bilo u sadašnjosti, te će bušiti ispod površine kako bi izvukli bilo koji mikrobni život koji se možda skriva ispod nje, piše CNN.

Pointing je u izjavi rekao da je jezgra pustinje Atacama u Čileu je izuzetno suha jer znaju proći i desetljeća bez oborina: “Ima visoku površinsku izloženost UV zračenju i sastoji se od vrlo slanog tla. To je najbliže Marsu što imamo na Zemlji, što ga čini dobrim za testiranje simuliranih misija na ovom planetu.”

Povratak na Net.hr