ZNANSTVENI PROBOJ

UZDRMANI TEMELJNI ZAKONI FIZIKE: Znanstvenici uz pomoć kvantnog računala uspjeli promijeniti smjer vremena

U novoj studiji znanstvenici su uspjeli promijeniti smjer vremena uz pomoć kvantnog računala

Znanstvenici su uspjeli promijeniti smjer vremena uz pomoć kvantnog računala. Kako piše Independent, čini se da nova studija proturječi temeljnim zakonima fizike i mogla bi promijeniti razumijevanje procesa koji upravljaju svemirom.

Korištenjem elektrona i čudnog svijeta kvantne mehanike, istraživači su uspjeli vratiti vrijeme u eksperimentu koji je ekvivalentan vraćanju razbijenih posloženih biljarskih kugli na svoje mjesto, te tako ostvariti veliki napredak u razumijevanju kvantnih računala.

Suprotno od termodinamičke strelice vremena

Svatko tko je gledao računalo mogao je vidjeti događaj kao da se vrijeme okrenulo unatrag. Istraživači iz Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega u Švicarskoj i SAD-u, očekuju da će se tehnika s vremenom poboljšati te postati pouzdanija i preciznija.

“Umjetno smo stvorili stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od termodinamičke strelice vremena”, rekao je vodeći istraživač dr. Gordey Lesovik, koji je na čelu Laboratorija za fiziku kvantne informacije na moskovskom Institutu za fiziku i tehnologiju (MIPT).

Vremenski stroj

“Vremenski stroj” opisan u studiji sastoji se od rudimentarnog kvantnog računala koje je sastavljeno od takozvanih “kubitova” ili kvantnih bitova. Kubit je jedinica informacije opisana s “jedan”, “nula” ili mješovitom “superpozicijom” obaju stanja. U eksperimentu je pokrenut “program evolucije” koji je uzrokovao da kubiti postanu sve složeniji promjenjivi uzorak nula i jedinica.

Red je tijekom tog procesa bio izgubljen, baš kao i u slučaju kada se štapom razbiju biljarske kugle. No, onda je drugi program promijenio stanje kvantnog računala na takav način da se razvijalo “unatrag”, od kaosa prema redu. To je značilo da je stanje kubita vraćeno na izvorno početno stanje.

Većina zakona fizike radi u oba smjera, u budućnosti i prošlosti, piše Independent. Primjerice, ako pogledate videozapis kugli koje udaraju jedna u drugu, a onda pogledate unazad taj isti videozapis, oba fizička procesa bi imala smisla i bilo bi nemoguće na razini fizike znati u kojem smjeru je ispravno.

Drugi zakon termodinamike

Međutim, svemir ima jedno pravilo prema kojemu stvari idu samo u jednom smjeru, a to je drugi zakon termodinamike koji opisuje napredovanje iz reda u nered.

Znanstvenici su otkrili da je u slučaju rada sa samo dva kubita “preokretanje vremena” postignuto sa stopom uspješnosti od 85 posto, a kada su bila uključena tri kubita, došlo je do više pogrešaka, što je rezultiralo stopom uspješnosti od 50 posto.

Primjenjivo na razvoj kvantnih računala

Očekuje se da će se stopa pogreške smanjiti kako znanstvenici budu poboljšavali sofisticiranost uređaja. Eksperiment bi mogao imati praktičnu primjenu u razvoju kvantnih računala, kažu znanstvenici. “Naš se algoritam može ažurirati i koristiti za testiranje programa pisanih za kvantna računala i eliminiranje buke i pogrešaka”, rekao je dr. Lesovik.

Povratak na Net.hr