PRIJEVOZ BUDUĆNOSTI

USPJEŠNO OBAVLJEN PRVI TEST REVOLUCIONARNOG PRIJEVOZNOG SUSTAVA: ‘Hyperloop One postigao je ono što još nitko do sada nije’

Hyperloop One, tvrtka koja stoji iza prvog hyperloop prijevoznog sustava, uspješno je provela prvo testiranje u vakuumu, piše Mirror.

Na testiranju obavljenom 12. svibnja hyperloop vozilo jurilo je nad šinama u DevLoopu, Nevada, punih 5.3 sekundi koristeći magnetnu levitaciju, te je doseglo brzinu od 113km/h i ubrzanje od 2G.

Prvi novi prijevozni sustav u 100 godina

“Hyperloop One postigao je ono što još nitko do sada nije, testirao je hyperloop sustav u punoj veličini”, izjavio je Shervin Pishevar, suosnivač i izvršni direktor Hyperloop Onea. “Po prvi put u 100 godina izumljen je novi način prijevoza. Hyperloop je stvaran.”

Radi se o sustavu kojeg je prvi predložio poduzetnik milijarder i šef SpaceX-a Elon Musk još u 2012., a koji se temelji na konceptu vožnje kroz cijevi sa smanjenim pritiskom.

Sam Musk ga je opisao kao “križanac između Concordea, railguna i stola za zračni hokej”.

Kabine ubrzaju do brzine krstarenja pomoću električnog motora a zatim ‘klize’ po elektromagnetnom polju brzinama i do 1220km/h.

Ovome transportnom sustavu ne treba vozač, i projektiran je tako da nema turbulencija, ne stvara nikakve emisije, i radi jako malo buke.

Hyperloop One predstavio je i prototip kabine koja će raditi s integriranim sustavom. Napravljena je od aluminija i laganih ugljikovih vlakana, a dužina joj je 8.5 metara. Ona bi trebala prenositi ljude i teret pomoću elektromagnetskog pogona i magnetne levitacije.

Izgled buduće kabine za prijevozni sustav Hyperloop OneFoto: Hyperloop One

 Od jednog do drugog grada kao od jedne do druge stanice u podzemnoj

BUDUĆNOST POČINJE SADA: Hyperloopom će se udaljenost od 150 km između dvaju velegradova prelaziti za samo 12 minuta!

Iako je u prvome testu dosegnuta brzina od samo 113km/h, tvrtka najavljuje da kreće u drugu fazu testiranja, i to na brzini od 400km/h.

“Hyperloop One prevozit će putnike brže od bilo čega drugog na svijetu”, rekao je Pishevar.

“Učinit će svijet znatno učinkovitijim te će promijeniti način na koji gradovi rade, gdje živimo i gdje radimo. Moći ćemo se kretati između gradova kao da su oni samo različite stanice na podzemnoj.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr