Nebo više neće biti isto

USKORO KATAKLIZMIČKI SUDAR: Čudovišni oblak vodika i sumpora juri prema našoj galaksiji

Čudovišni oblak vodika i sumpora juri prema Mliječnoj stazi.

Smithov oblak juri brzinom od 1,1 milijun kilometara na sat prema našem galaktičkom susjedstvu, prenosi Phsycs astronomy. Astronomi su izračunali kako će se sa Mliječnom stazom sudariti za samo 30 milijuna godina( što je prilično kratko – usporedbe radi, prema nama juri i najbliža susjedna galaksija Andromeda, no sudar se očekuje za 4 milijarde godina).

ZNANSTVENA PREKRETNICA: Što su tako veliko zapravo otkrili američki znanstvenici?

Smithov oblak je ogroman – širok 11.000 svjetlosnih godina i širok 2,500 svjetlosnih godina. Otkrio ga je nizozemski astronom Gail Smith, a prema modernim mjerenjima nastao je prije 70 milijuna godina.

Zbog velikog udjela sumpora, astronomi pretpostavljaju da je nastao u Mliječnoj stazi no ne postoji teorija koja bi objasnila kako niti zašto je izbačen u intergalaktički prostor. No znaju da se vraća “na velika vrata”.

Prema sadašnjim izračunima, ovaj sudar neće naštetiti životu na Zemlji jer će udariti u sam rub galaksije, tisuće svjetlosnih godina od nas. No zato će Zemljani imati prekrasan pogled na rađanje više od dva milijuna zvijezda.

OSTAT ĆEMO ZAUVIJEK ZATOČENI U NAŠEM KUTKU SVEMIRA: Znanstveno objašnjenje otkriva koliko smo mali i beznačajni…

“Oblak je primjer kako se galaksija mijenja s vremenom. Otkriva nam kako je Mliječna staza živahno mjesto u kojem plin može biti izbačen u jednom dijelu diska kako bi se vratio u drugom. Naša galaksija reciklira plin preko oblaka, a Smithov oblak je jedan od primjera. Stvorit će zvijezde na drugom mjestu. Hubbleova mjerenja nam pomažu vidjeti koliko su diskovi galaksija aktivni” rekao je Andrew Fox, vodeći astronom koji se istražuje Smithov oblak.

Povratak na Net.hr