KREĆE SE 10 PUTA BRŽE

MISTERIOZNI OBJEKT JURI SVEMIROM, IZBACILA GA JE SUPERMASIVNA CRNA RUPA: ‘Ovo je stvarno super-uzbudljivo’

Uočena je zvijezda koja se kreće 10 puta brže od većine zvijezda nakon što ju je izbacila supermasivna crna rupa

Znanstvenici su uočili zvijezdu kako “juri” svemirom nakon što ju je izbacila supermasivna crna rupa. Kreće se toliko brzo da će na kraju biti izbačena iz galaksije i nikad se više neće vratiti, rekli su znanstvenici, piše The Independent. Zvijezda je izbačena iz crne rupe u središtu naše galaksije, poznate kao Strijelac A*. Kao takvu, znanstvenici je opisuju kao “posjetitelja iz neobične zemlje” budući da nam je došla relativno blizu iz sredine našeg Mliječnog puta.

Istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon su primijetili zvijezdu u zviježđu Ždral (lat. Grus). Uočili  su kako se zvijezda kreće 10 puta brže od većine zvijezda u našoj galaksiji, pa su je detaljnije proučili. “Brzina otkrivene zvijezde je toliko velika da će neizbježno napustiti galaksiju i nikad se više ne vratiti”, rekao je Douglas Boubert sa Sveučilišta u Oxfordu, koautor studije.

I dalje su tajanstvene

Zvijezde ovako velike brzine otkrivene su tek prije otprilike 20 godina, a znanstvenicima ostaju tajanstvene. Ovo je prva takva zvijezda koja je ikada viđena, s obzirom da astronomi nikada prije nisu opazili neku od tih tajanstvenih zvijezda toliko brzo i blizu.

Objekt je prošao na udaljenosti od samo 29 tisuća svjetlosnih godina. Astronomi su uspjeli pratiti njegovo putovanje natrag do samog početka, na sredini Mliječnog puta, gdje se nalazi ogromna crna rupa poznata kao Strijelac A*.

Događaj prije oko pet milijuna godina

“To je super uzbudljivo jer smo dugo sumnjali da crne rupe mogu izbaciti zvijezde s vrlo velikim brzinama. Međutim, nikada nismo imali jednoznačnu povezanost tako brze zvijezde s galaktičkim centrom”, rekao je Koposov, vodeći autor ovog djela i član Centra za kozmologiju McWilliams na Sveučilištu Carnegie Mellon. “Mislimo da je crna rupa izbacila zvijezdu brzinom od tisuću kilometara u sekundi prije otprilike pet milijuna godina. To izbacivanje dogodilo se u vrijeme kada su ljudski preci tek učili hodati na dvije noge.”

U početku je zvijezda bila polovica binarnog sustava, ali dvije su se zvijezde previše približile  ekstremnom okruženju Strijelca A*. Kako su pale u intenzivno gravitacijsko okruženje oko crne rupe, jedna je zvijezda progutana, a novootkrivena zvijezda je bila izbačena nevjerojatnom brzinom putem procesa koji je poznat kao Hillsov mehanizam.

“Ovo je prva jasna demonstracija Hillsova mehanizma u akciji”, rekao je Ting Li sa Carnegie Observatories i Sveučilišta Princeton. “Zaista je nevjerojatno što smo uočili ovu zvijezdu jer znamo da se morala formirati u galaktičkom centru, mjestu vrlo različitom od našeg lokalnog okruženja. Posjetitelj je to iz neobične zemlje.”

Povratak na Net.hr