TAJNE SVEMIRA

UOČENI MISTERIOZNI SIGNALI IZ DUBINA SVEMIRA: Šalju li nam ovime izvanzemaljci poruke? Evo što kažu znanstvenici

Iz dubokog svemira, s dalekog, esktremnog i bizarnog mjesta, dolaze udari intrigantnih radijskih signala koje su sada uočili znanstvenici

Znanstvenici su pokupili udare intrigantnih radijskih signala koji dolaze iz dubokog svemira. Kako piše Independent, signali dolaze s dalekog, ekstremnog i bizarnog mjesta koje je udaljeno puno svjetlosnih godina od nas. O njihovu neobičnom izvoru ostaje još uvijek dosta toga za spoznati.

Iako nisu blizu objašnjenju izvora, znanstvenici su zadnjih godina pratili udare, koji su poznati kao brzi radijski rafali. Najnovije otkriće je jedno od najvećih: to je drugi put ikada da su pokupili ponavljajući signal te dodali 13 novih primjera već poznatim.

MISTERIOZAN RADIO SIGNAL ZAINTRIGIRAO ASTRONOME: Dolazi iz galaksije udaljene milijardu i pol svjetlosnih godina

Intenzivni udari radijske energije

Brzi radijski rafali su vrlo kratki, vrlo intenzivni udari radijske energije koji su ispucani kroz svemir. Traju svega nekoliko milisekundi, ali u tom sićušnom djeliću vremena sadržavaju energiju koju Sunce proizvede za 12 mjeseci.

Udari energije su konstantni tijekom tog vrlo kratkog perioda i različitih frekvencija.

NASA PRONAŠLA NEOBIČAN PLANET IZVAN SUNČEVA SUSTAVA: ‘Imali smo sreće, uhvatili smo ga!’

FANTASTIČAN USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA: Njihovo otkriće novih akceptora halogenske veze pomaknulo je granice supramolekulske kemije

Ne zna se izvor

Nitko zapravo ne zna sa sigurnošću od kuda dolaze ti misteriozni udari. Nepoznatog su izvora i dolaze iz dubina svemira, milijardama godina daleko, a ne iz naše galaksije.

Na drugi način, dolaze sa svih strana, bombardirajući nas sa svih strana neba. Novi udari su značajni dijelom i zbog toga jer smo tek po drugi put pokupili ponavljajući udar. Većinom dolaze s različitih mjesta, pa znanstvenici moraju pregledati cijelo nebo u nadi da će ih zamijetiti.

Šalju li ih vanzemaljci?

Neki misle da ih šalju vanzemaljci, a neki da bi tu mogućnost trebali barem ozbiljno uzeti u obzir.

Avi Loeb, iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, rekao je da ljudi trbeaju ozbiljno razmotriti mogućnost da je riječ o porukama izvanzemaljskih civilizacija.

“Brzi radijski rafali su iznimno svijetli s obzirom na njihovo kratko trajanje i podrijetlo na velikim udaljenostima, a nismo s ikakvim pouzdanjem utvrdili mogući prirodni izvor. Umjetni izvor vrijedan je razmatranja i provjere”, rekao je Loeb.

Odašiljač veličine planeta

Ako je to točno, civilizacija koja na baca udare prema nama vjerojatno nema nikakve sličnosti s našom. Između ostalog, da bi slala poruke preko galaksija, mora imati izgrađen odašiljač veličine planeta.

Iako je to trenutno izvan naših mogućnosti, nije izvan područja fizičkih mogućnosti, pa bi dovoljno napredna civilizacija bila u mogućnosti razviti takav jedan odašiljač, tvrdi Loeb.

No, nije nužno tako da su rafali zapravo poruke vanzemaljaca, čak i u slučaju da doista postoje na drugom kraju. Moguće je da kupimo zalutale udare koje koriste veliki svemirski brodovi diljem svemira. Prema mišljenju Loeba, intenzivni udari energije su dovoljno snažni za nošenje ogromnih brodova.

Ukoliko se to događa, odašiljač bi morao usmjeriti svoju zraku na mjesto gdje se brod trenutno nalazi u svemiru – budući da bi brod, odašiljač i njegovo odredište bili u stalnom pokretu, ponekada bi promašio pa bi udari mogli završiti kod nas. To bi objasnilo najintrigantnije dijelove brzih radijskih rafala, poput činjenice da se, čini se, pojavljuju bez pravog obrasca i s različitih točaka na nebu.

Koje je još moguće objašnjenje?

Mnogi znanstvenici nisu impresionirani objašnjenjem udara postojanjem vanzemaljske civilizacije. No činjenica je i dalje da što god generira tako intenzivne radijske valove i baca ih preko svemira mora biti vrlo ekstremno i neobično i vjerojatno drugačije od svega što smo do sada vidjeli. Mora biti relativno malo i vrlo energično.

Moguće je da ih baca vrsta neutronske zvijezde koja je poznata kao magnetar – mala ali vrlo jaka zvijezda. Drugi su predložili da bi mogli biti posljedica pada zvijezde u crnu rupu.

Znanstvenici se nadaju da će s vremenom više toga saznati o brzim radijskim rafalima, no za sada njihov izvor ostaje misteriozan i predmet intenzivnih rasprava.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr