OTOK BUDUĆNOSTI

UMJETNI OTOK KAO IZ SF-a: Najveća farma vjetroelektrana proizvoditi će obnovljivu energiju za 80 milijuna ljudi

Kako na kopnu i uz obalu ima sve manje prikladnih mjesta, farme vjetroelektrana sele se na otvoreno more.

Umjetni otok na Sjevernom moru koji će obnovljivom energijom opskrbljivati do 80 milijuna ljudi u Europi trebao bi se otvoriti 2027. godine, piše Daily Mail.

Imati će i aerodrom i maleno jezero

Planovi za otok veličine šest četvornih kilometara pokazuju da će isti biti okružen cijelim poljima vjetrenih turbina, te da će imati i morsku i zračnu luku. Ovo ‘Središte za energiju vjetra Sjevernog mora’ biti će dom malom timu stalnog osoblja, te će slati električnu struju preko velikodometnih kablova u Britaniju i Nizozemsku, a kasnije i u Dansku, Njemačku, Norvešku i Belgiju.

Dogger Bank, područje nekih 125km od engleske obale mjestro je gdje je more dosta plitko, a nad njime konstantno pušu jaki vjetrovi. Zbog toga je odabrano kao potencijalna lokacija za izgradnju projekta vrijednog 1,75 milijardi dolara (10.8 milijardi kuna). Na umjetnom će se otoku nalaziti zgrade za smještaj osoblja, zračna luka, mala cestovna mreža, zeleni prostori, pa čak i umjetno jezero.

Umjetni otok trebao bi znatno smanjiti troškove

Nizozemska elektroenergetska tvrtka TenneT nedavno je objavila izvješće u kojem se navodi kako će takav otok biti milijarde eura jeftiniji od konvencionalnih farmi vjetroelektrana. Tvrde kako se radi o inovativnom načinu pojeftinjenja energije jer je sve manje slobodnog prostora za vjetroelektrane uz obalu, te se postavljaju sve dalje od kopna, što povećava njihovu cijenu.

“Za industriju je ključno da nastavi sa smanjivanjem troškova”, rekao je Rob van der Hage, upravitelj TenneTovog programa razvoja offshore mreže vjetroelektrana. “Veliki izazov s kojim se suočavamo prema 2030. i 2050. je taj se vjetroelektrane na kopnu suočavaju sa suprotstavljanjem lokalnog stanovništva, a prostori uz obalu gotovo su puni. Logično je da istražujemo područja dalje od obale.”

Dogerbank je plitko područje Sjevernog mora, smješteno između Engleske, Danske, Nizozemske i BelgijeFoto: Wikimedia

Nizozemci imaju iskustva s izgradnjom otoka

SAMO U NIZOZEMSKOJ: Divovska stambena vjetrenjača strujom snabdijeva cijeli grad

Dogger Bank je relativno plitko područje Sjevernog mora dubine ozmeđu 15 i 36 metara, što bi trebalo umanjiti troškove izgradnje ovog ambicioznog projekta, koji se pouzdaje na ogromnu i skupu mrežu podvodnih kablova. “Hoće li izgradnja biti teška? Mi u Nizozemskoj, kada vidimo komad vodene površine odmah želimo izgraditi otoke ili zemlju na njoj. to radimo već stoljećima, uopće nam ne predstavlja pretjeran izazov.”

Planove novog otoka napravile su tvrtke za energetiku iz Danske, Nizozemske i Njemačke, uključujući Energinet, danskog državnog energetskog operatera. Trenutačno se odvijaju pregovori s drugim energetskim kompanijama i industrijskim partnerima, koji bi isto platili za projekt.

“Možda zvuči poput pomalo ludo, i poput znanstvene fantastike, ali otok na Dogger Banku mogao bi energiju vjetra u budućnosti učiniti znatno jeftinijom i učinkovitijom”, izjavio je Torben Glar Nielsen, tehnički direktor Energineta.

Povratak na Net.hr