banner

Pomoć muškoj neplodnosti

UMJETNA SPERMA: Znanstvenici tvrde kako mogu stvoriti bebe bez muškaraca

Znanstvenici tvrde kako su otkrili način da žene imaju bebe bez muškaraca tao što su stvorili umjetnu spermu, piše Mirror.

Tim iz Kine tvrdi da je stvorio zdrave bebe miša tako što je usadio spermu napravljenu u laboratoriju u jajašca kako bi stvorili mišje potomstvo. Znanstvenici kažu kako bi tehnika matičnih stanica mogla dovesti do novih tretmana muške neplodnosti.

Ali britanski stručnjaci zahtijevaju da rezultate provjeri nezavisna strana i naglašavaju kako će vjerojatno proći još dosta vremena do početka praktične primjene.

Proizvedene mišje stanice tehnički su bile spermatidi – nerazvijena sperma kojoj nedostaje rep i ne može plivati. Ali kada ih se unese ravno u jajašce, imitiranjem rasprostranjene tehnike za in-vitro oplodnju po imenu ICSI, rezultat su bili pravi embriji i zdrave, plodne bebe. U većini drugih zemalja korištenje spermatida da bi se na ovaj način došlo do oplodnje bilo bi nezakonito.

“Ako se pokaže da se radi o sigurnom i učinkovitom načinu oplodnje i kod ljudi, naša bi platforma potencijalno mogla generirati potpuno funkcionalnu spermu za umjetno osjemjenjivanje ili in-vitro oplodnju”, izjavio je dr. Jihao Sha s Medicinskog sveučilišta u Nanjingu, suvoditelj istraživanja.

“S obzirom da tretmani koji se trenutačno koriste ne djeluju za mnoge parove, nadamo se kako bi naš pristup mogao znatno poboljšati stopu uspjeha u slučajevima muške neplodnosti.”

Laboratorijski postupak

Znanstvenici su počeli rad s matičnim stanicama uzetim s embrija miša koje su zatim izložene pažljivo napravljenom koktelu kemikalija. To je započelo njihovu transformaciju u prvobitnih  zametnih stanica, što je bio prvi korak na razvojnom putu da postanu sperma.

Nakon toga zametne su stanice izložene testikularnim stanicama i testosteronu, kako bi se oponašao prirodni okoliš za testiranja. Kada su nastali spermatidi ubrizgani u mišja jajašca, pokazali su se sposobnim proizvesti embije koji su se normalno razvijali.

Još 2011. japanski je tim proizveo mišje zametne stanica od matičnih stanica koje su se na kraju razvile u zdravu spermu, ali tek nakon što su ubrizgane u testise miša.

Neplodnost pogađa oko 15% parova a u oko trećinu slučajeva razlog je na strani muškarca.

oplodnja
Novi način oplodnje trebao bi omogućiti roditeljstvo nekima od ljudi za koje sadašnje vrste umjetne oplodnje ne radeFoto: Thinkstock

Glavni uzrok muške neplodnosti neuspjeh je predhodnih stanica da prođu kroz posebnu staničnu diobu po imenu mejoza.

Godine 2014. tim reproduktivnih biologa predložio je set kriterija koji bi bili ‘zlatni standard’ kojim bi se pazilo da li su se dogodili svi bitni koraci mejoze u umjetno oplođenom jajašcu ili spermi. Kineski tim tvrdi kako su prošli sve testove.

“Naša metoda u potpunosti prati zlatni standard i zbog toga mislimo da nudi sjajno obećanje za tretiranje muške neplodnosti,” izjavio je dr. Sha.

Strani znanstvenici pozdravili su ‘mamutsko’ postignuće svojih kineskih kolega ali kažu kako još uvijek postoje brojne zapreke prije nego što se stanice sperme budu mogle uzgajati u laboratorima da bi se koristile na neplodnim muškarcima.

Postoje i opasnosti

Profesor Richard Sharpe iz Središta za medicinska istraživanja i reproduktivno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu rekao je kako je glavni problem sigurnost.

“Imajte na umu da ako zametna stanica ne formira svoju DNK kako treba, ona neće će možda djelovati samo na novonastalu osobu, već bi mogla pogoditi i slijedeće generacije”, naglasio je Sharpe.

Allan Pacey, profesor andrologije na Sheffieldskom sveučilištu, rekao je kako je ovo istraživanje “zanimljiv korak naprijed”. Ali dodao je, “Važno je naglasiti kako spermolike stanice proizvedene u sklopu ovog eksperimenta nisu bile potpuno zrela sperma kakvu inače poznajemo.”

“Unatoč ovim poticajnim rezultatima, još će uvijek proći neko vrijeme do eventualne primjene ove tehnologije kao potencijalnog lijeka za neplodnost ljudskih muškaraca”, nastavio je Pacey.

“Ostaje za vidjeti može li se ova tehnika primjeniti na ljude kako bi stvorila spermolike stanice koje bi se mogle koristiti u in-vitro oplodnji.”

Povratak na Net.hr