LONDON, A NE ZAGREB

UBOJITA GUSTA MAGLA: Kako je uobičajena prirodna pojava potiho usmrtila 12.000 ljudi?

Možda činjenica što znanstvenici istražuju događaj u atmosferi od prije 64 godine djeluje pomalo čudno, ali problemi iz prošlosti često mogu pomoći kod problema današnjice.

Takav je slučaj kod novog istraživanja na Sveučilištu u Teksasu. Ne samo da su uspjeli riješiti misteriozni slučaj iz 1952. godine, nego su naišli i na otkrića koja bi mogla biti ključna u borbi protiv zagađenja zraka u suvrepotiho menim metropolama, piše Science Alert.

Naime, 1952. godine u Londonu se spustila gusta magla. Dana 5. studenoga grad je obavijen žutim smogom, koji se razišao tek četiri dana kasnije. Za to vrijeme umrlo je 12.000 ljudi, 150.000 ih je završilo u bolnici, a uginule su i na tisuće životinja.

Točni uzroci nisu bili poznati sve do danas.

Pomoću mjerenja sastava magle u Kini i laboratorijskih eksperimenata, istraživač Renyi Zhang i njegov tim uspjeli su otkriti razlog.

Njihovi testovi su otkrili da u zraku može nastati sulfat uslijed interakcije uzrokovane prisutnošću dušičnog dioksida i sumpornog dioksida – dva spoja koji nastaju uslijed sagorijevanja ugljena – miješajući se kapljicama vode u magli.

Ovaj otrovni sulfat nakuplja se u prirodno maglovitoj okolini, tvoreći sitne kapi sumporne kiseline koja se može zrakom poširiti gradom, a onda je stanovnici udišu!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr